Dostupni linkovi

Policija: Više od 40 Kosovara poginulo u Siriji i Iraku


Članovi al Nusra fronta u Siriji
Članovi al Nusra fronta u Siriji

Preko 40 građana Kosova poginulo je u borbama u Siriji i Iraku, ratujući na strani Al-Nusre i Islamske države, međunarodno priznate kao terorističke organizacije.

Fatos Makolli, direktor Odeljenja za antiterorizam u Policiji Kosova, izjavio je za RSE da je, na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo u ratištima na Bliskom Istoku.

“Na osnovu informacija, 41 lice je prijavljeno da je ubijeno, a veruje se da se trenutno bori od 80 do 100 lica. Kada govorimo o ljudima koji su izgubili život, trebamo uzeti u obzir da su te osobe proglašene ubijenim, uglavnom na osnovu raznih izbora koje policija ima na raspolaganju“, kazao je Makolli.

On dodaje da policija aktivno radi na ovom pitanju i da je nedavno uspela da spreči odlazak 20 lica u Siriji.

„Zaustavljeno je 20 mladih koji su pokušali da odu za Siriju. Zaustavljeni su na aerodromu u Prištini, nekoliko njih na granici sa Turskom, Albanijom, i vraćeni su nazad na Kosovo“, kazao je Makolli.

Iz ovog odeljenja dodaju da se putem društvenih mreža najviše vrše regrutacije za odlazak na ova ratna žarišta.

„U poslednje vreme je uočen novi trend, a to je da mlade devojke koje nakon kontakata putem društvenih mreža sa osobama, bilo da su to Albanci sa Kosova ili iz regiona, pokušavaju da odu za Siriju“, kazao je Makoli.

Policija ima saznanja da su u Siriji i Iraku i žene sa Kosova sa svojom decom, čiji su bliski članovi porodice u ratnim zonama.

Policija Kosova je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom pokrenula istragu protiv 150, od kojih je uhapšeno 80.

„Sada je podignuta optižnica protiv 41 osobe. Policija Kosova vrši maksimalne napore i posvećena je tome da uradi još više kako bi se sprečila ova pojava“, kazao je Makoli.

Širenje tekfira

U Islamskoj zajednici Kosova nemaju informacija o broju poginulih u Siriji i Iraku i kažu da se kao verska zajednica ne bave ovim pitanjem.

Na osnovu nedavno objavljenog izveštaja kosovskog Centra za bezbednosne studije, istraživanja koje je podržala Američka ambasada u Prištini, ideologija “tekfira” je ta koja je namamila većinu državljana Kosova da se priključi stranim ratištima. Ova ideologija koja potiče iz Egipta opravdava nasilje i ubistva nevernika, čak i samih pripadnika islamske veroispovesti koji su, prema sledbenicima ove ideologije, nevernici. Oni odbacuju državu, društvo, uključujući i muslimane koji ih ne slede.

Kako se navodi u izveštaju, pozivi za priključenje Islamskoj državi i predavanja o tekfiru prisutni su u nekoliko džamija u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, ali tekfir se širio i u privatnim prostorijama, stanovima, domovima i sl.

Autor istraživanja, Špend Kursani, je tada kazao da pripadnici ove ideologije svu muslimansku populaciju smatraju nevernicima, što radi i ISIS.

„Oni su takođe protiv svih državnih institucija, policije, vojske, protiv su glasanja, protiv pružanja ruke policajcu ili vojniku, jer si u tom slučaju odmah nevernik za njih“, kazao je on.

Ova ideologija je predstavljena na Kosovu 2005. godine i to preko imama iz Skoplja, koji su postali žrtve “tekfira’ tokom studija ove ideologije u Egiptu.

„Oni su poprilično dugo delovali kod nas, a da ih niko nije prepoznao, ni Islamska zajednica Kosova, a ni ostale državne institucije. U pitanju je mali broj imama sa Kosova, uglavnom iz regiona Gnjilana, koji su postali plen tih imama iz Skoplja“, dodao je Kursani.

Inače, u izveštaju piše da Kosovo i Bosna i Hercegovina imaju najveći broj boraca u Siriji i Iraku po glavi stanovnika, kada se izvrši poređenje sa 21 državom Zapadne Evrope, uključujući i SAD, Rusiju i Tursku.

XS
SM
MD
LG