Dostupni linkovi

Politička kriza zaustavila i proces privatizacije


Ilustracija
Ilustracija

Politički kriza na Kosovu utiče i na proces privatizacije, kao i na rad Kosovske agencije za privatizaciju (KAP).

Ova agencija je bez funkcionalnog Odbora direktora, što znači da je zaustavljen proces privatizacije, likvidacije društvenih preduzeća i podele od 20 posto.

Krajem avgusta je istekao i mandat dvojici međunarodnih direktora, što znači da su preostala tri lokalna direktora u nemogućnosti da donose odluke.

Skupština Kosova, prema važećim zakonima, imenuje članove Upravnog odbora Agencije za privatizaciju na Kosovu, što je do sada bilo nemoguće jer Skupština ni tri meseca nakon izbora nije konstituisana.

Veton Hajdini, šef jedinice za odnose sa javnošću u KPA, u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da su mnoge odluke ostale nedovršene, sve do imenovanja novih direktora Odbora. On dodaje da Odbor direktora ima brojne nadležnosti i opštu odgovornost za aktivnosti agencije.

"U skladu sa članom 15. Zakona o KAP, Odbor Direktora odlučuje o početku postupaka za nove privatizacije, za raspodelu sredstava od 20% za zaposlene u društvenim preduzećima, o raspodeli sredstava iz procesa likvidacije preduzeća, zatim prenos viška sredstava u budžet Kosova i mnogo drugih odluka utvrđenih zakonom a koji su u nadležnosti Odbora", kaže Hajdini .

Ovaj Odbor je od ostavke direktora, odlaska predstavnice SAD Bernadette Roberts i druge članice Dardane Peja, funksionisao u umanjenom sastavu koji je ipak bio dovoljan za kvorum i održavanje sastanaka.

Od početka procesa privatizacije pa do sada u ovaj proces je bilo uključueno preko 400 društvenih preduzeća, od kojih je stvoreno i tenderisano oko 800 novih preduzeća. U međuvremenu, 26 društvenih preduzeća je privatizovano metodom specialnog spin-offa.

Veton Hajdini navodi da će u odsustvu Odbora KAP-a biti i mnogo problema.

"Agencija je blagovremeno obavestila odgovorne institucije o nedostatku direktora Odbora i poteškoćama koje su se pojavile i koje će se tek pojaviti. Nadamo se da će se Odbor kompletirati što je pre moguće , tako da KAP može obavljati zakonske dužnosti i odgovornosti, i da u potpunosti izvrši svoj mandat u skladu sa zakonom" , dodaje Hađini.

Sa druge strane, predstavnici Saveza Samostalnih Sindikata Kosova ističu da je politička kriza štetna za proces privatizacije. Predsednik ovog saveza Hadži Arifaj u izjavi za Radio Slobodna Evropa naglašava da stvorena politička situacija u zemlji šteti i privredi zemlje u celini.

"Ako se ovaj politički grč ne reši i ukoliko se ne imenuju novi članovi Odbora što je pre moguće, svakako će se privatizacija društvenih preduzeća stopirati i privreda Kosova će imati probleme", smatra Arifai.

Proces privatizacije na Kosovu traje već više od jedne decenije. Još nema vremenskog okvira za okončanje prvog kruga privatizacije društvenih preduzeća te se zbog toga i ne zna kada je kraj mandata Agencije za privatizaciju.

XS
SM
MD
LG