Dostupni linkovi

Političke prepirke koče proces digitalizacije


Radiotelevizija Kosova
Radiotelevizija Kosova

Kosovo neće uspeti da u roku, jun 2015. godine, pređe sa analognog na digitalno emitovanje, zato što još uvek ne postoji usvojena zakonska osnova za taj proces. Iz Nezavisne komisije za medije, koja je zadužena za izradu Strategije za prelazak na digitalno emitovanje, nadaju se da će se ovaj proces biti završen u 2015., ukoliko se bude brzo radilo na tome. Stručnjaci navode da je strategija trebala da se završi jos pre tri godine.

Adnan Merovci, predsednik Nezavisne komisije za medije, navodi da je nacrt te strategije u decembru dat na javnu raspravu, a nakon predaje komentara, strategija se prosledila Vladi na usvajanje. Sledeća faza je izrada Zakona o digitalizaciji, koji treba da se usvoji u Skupštini.

"To je cela jedna procedura koja ne traje kratko. Zbog toga se prolongira ovaj proces i datum koji se neće moći postići. I sama realizacija zakona će trajati jer je zakon više tehničke prirode, podrazumeva tendere i slično. U tehničkom smislu, ovaj datum znači da analogne frekvencije više neće biti pod zaštitom. One se mogu koristiti, ali svetski regulator, ITU, neće dati garancije da ih neko drugi neće koristiti. Onda ispada da je to interferencija. Ali, siguran sam da neće doći do toga i neće se dozvoliti da građani ostanu bez pristupa informacijama", kaže Merovci.

Jedan od razloga zašto se kasnilo sa izradom strategije, Merovci navodi činjenicu to što je Nezavisna komisija za medije dugo bila bez funkcionalnog odbora, odnosno, nije imala potreban kvorum. Na proces je uticala i prošlogodišnja politička kriza u zemlji.

U ovom procesu, postoje i finansijske poteškoće zato što je budžet za ovaj proces gotovo nepostojeći. Merovci dodaje da je pre svega potreban fond za samu Komisiju, odnosno za stručnjake koji će raditi na zakonskim aktima. Pored toga, postoje i finansijske obaveze i za sam proces sprovođenja digitalizacije.

"Mi gledamo građane i interes građana. A u ovom slučaju, i tu postoje finansijske obaveze, zato što puno TV prijemnika nema mogućnost za digitalni signal. Tu bi trebala, kao što strategija predviđa, intervencija Vlade za one koji su u finansijskoj nemogućnosti da to nadoknade. Vlada će investirati u kupovinu set top boxova, kako bi stari TV prijemnici bili u mogućnosti da prime digitalni signal", ocenuje Merovci.

S druge strane, Driton Hapciu, kosovski IT stručnjak, kaže da je Kosovo pre tri godine trebalo da ima definisanu strategiju za prelazak na digitalno emitovanje. Kosovo je trebalo da poduzme i konkretne mere i sa ITU i sa srpskom stranom u definisanju frekvencijskog opsega, koji još nije dodeljen za Kosovo.

Televizija i u kafićima, Priština
Televizija i u kafićima, Priština

"Verujem da će se to uraditi do kraja godine, ako ova Vlada bude uspešna u dogovoru sa Srbijom, ITU i EU u Briselu oko frekvencijskog opsega, ali takođe i u definisanju budžeta i krajnje strategije kako preći na digitalno emitovanje. To bi trebalo obavezno da se završi do kraja godine. Ako dogovora ne bude uspešan, posledice su jasne - frekvencijski opseg, koji bi trebao da bude deo digitalne dividende, će ostati kao što jeste, mi ćemo ostati sa analognim emitovanjem. Ne verujem da ćemo imati puno problema sa državama koje nas okružuju, ali, da kasnimo, kasnimo", reči su IT stručnjaka.

Hapciu dodaje da je ovaj proces na Kosovu bio i previše politizovan.

"Nezavisna komisija za medije je više od 18 meseci bila hendikepirana, bez punog odbora. Projekt za definisanje strategije je dva puta išao na tender. Vlada nije na vreme reagovala, niti je definisala bord Nezavisna komisija za medije. Vlada nije izvršila pritisak na sve aktere, na nacionalne televizije, radio stanice, civilno društvo, da se dogovoreni rok ispoštuje. Zapravo, ima dosta ekonomske politike jer su tu vezani i tenderi za emitovanje i multipleksere", tvrdi Hapciu.

Sa nedavno održane regionalne konferencije o digitalizaciji u Prištini, poručeno je da ovaj proces ne sme biti pod uticajem političkih interesa, te da Vlade država trebaju obezbediti dovoljno finansijskih sredstava kako bi se omogućilo sprovođenje digitalizacije.

Svi akteri u ovom procesu - mediji, medijski regulatori, te državni organi - moraju raditi zajedno, kako bi se strategija o digitalizaciji sprovela, ali i kako bi se pronašla finansijska sredstva, obzirom na prednosti koje će doneti ovaj proces.

Dok su za proces digitalizacije zaduženi državni organi, za to se moraju pripremiti i javni emiteri, kao i komercionalne stanice. Javni emiteri su posebno važni u ovom procesu.

Zamenica generalnog direktora kosovskog javnog servisa, Radiotelevizije Kosova, Elvana Prekazi, pozvala je ovom prilikom Nezavisnu komisiju za medije da što pre finalizira strategiju, te je zatražila od Vlade Kosova da preuzme glavnu ulogu u ovom procesu, kao što je to slučaj u zemljama regiona.

"Ovaj proces je nacionalni proces", ističe Prekazi.

Neke od prednosti digitalizacije su da će građani u regionu imati bolji kvalitet slike i zvuka, veći broj televizijskih programa, bez dodatnih troškova, mogućnost za izbor programa po potrebi.

Predviđene su i pogodnosti za pripadnike manjinskih zajednica kada su u pitanju prevodi programa, ali i pogodnosti za osobe sa oštećenim vidom ili sluhom, prilikom praćenja televizijskog programa.

XS
SM
MD
LG