Dostupni linkovi

Političko vođstvo na putu Makedonije ka EU


Proslava Dana Evrope u centru Skoplja, ilustrativna fotografija
Proslava Dana Evrope u centru Skoplja, ilustrativna fotografija

Unutrašnja stabilnost je preduslov za rešenje spora o imenu sa Grčkom, a nerešavanje ovog problema će nesumnjivo izazvati zastoj u makedonskim evrointegracijama, upozoravaju analitičari.

Teško i nerealno je očekivati bilo kakav napredak na putu ka EU i NATO, u uslovima kada premijer tuži na sudu lidera opozicije za klevetu, a albanski poslanici iz vlasti i opozicije se tuku u parlamentu i krive jedni druge ko je prvi počeo, kažu eksperti.

“Veoma je teško očekivati da u ovakvoj situaciji mi napravimo velike iskorake ka Evropskoj Uniji. Sve što se događa ukazuje na to da u ovom trenutku mi nemamo kapaciteta za to, niti da pokažemo neki veliki uspeh na reformskom planu”, kaže Bojan Maričić iz Centra za evropsko obrazovanje. I politički analitičar Arsim Sinani se slaže da je teško očekivati napredak evropske agende u uslovima političke krize u zemlji. Prema njemu, aktuelno političko liderstvo nema volje niti kapaciteta da reši unutrašnje probleme.

“Ne možete očekivati od boksera da rešavaju političke probleme. Ova politička struktura i ne želi da reši ove probleme, čak i ne sluša šta priča međunarodni faktor.”

Iako podrška koja stiže iz Brisela nije sporna, Maričić dodaje da je cilj te podrške podsticanje za rešavanje problema:

“Cilj te podrške nije da ostane status kvo, već da se problemi rešavaju, tako treba čitati i poruke sa poslednjeg samita u Berlinu. Ključna poruka je bila da nema više prostora za ostavljanje problema ispod tepiha.”

Sinani naglašava da unutrašnje probleme treba rešavati kod kuće i da je nezrelo očekivati da neko drugi to uradi.

“Ako mi nismo spremni da sami rešimo probleme, ja ne očekujem da će neko izvana doći i rešiti ih čarobnim štapićem.”

Nova predstavnica Evropske Unije za bezbednost i spoljnu politiku Federika Mogerini u utorak u Briselu je upozorila da ukoliko ubrzo ne bude nađeno rešenje spora o imenu, moguće je narušavanje unutrašnjeg stanja u Makedoniji:

“Moj je utisak da će nam trebati dodatna politička volja, ne samo kod Makedonije već i kod drugih država. I najverovatnije će nam trebati dodatni evropski protagonist u pokušaju da rešimo ovo pitanje. To je suštinski, jer bi situacija mogla da se razvija u lošem smeru ako se ne dođe do nekog napretka u vezi problema sa imenom.”

Mogerini je ponovila da, iako proširenje nije na agendi italijanskog predsedništva u EU, ipak se očekuje rešenje u sporu o imenu, sa ciljem da Makedonija napreduje u evrointegracijama.

XS
SM
MD
LG