Dostupni linkovi

Politika kao raštimovani orkestar


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Dok je predsednik Srbije sa jedinicama Vojske Srbije na paradi u Moskvi, premijer Srbije za sada ne planira posetu Rusiji iako je dobio poziv od predsednika ruske vlade Medvedeva. Umesto te posete potvrdio je da u junu ide u zvaničnu posetu Americi. Na pitanje jesu li ovo indicije da u državnom vrhu Srbije postoje bitna spoljnopolitička razilaženja ili je to dogovorena "podela rada" u okviru iste politike sagovornici RSE nemaju jednoznačan odgovor.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz beloruskog autokratu Aleksandra Lukašenka, jedini je evropski šef države na vojnoj paradi ispred zidina Kremlja povodom obeležavanja Dana pobede, a u vojnom defileu - prema ranijoj odluci srpskog šefa srpske države - učestvuju i jedinice Vojske Srbije.

Na drugoj strani, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom Dana pobede nad fašizmom trebalo je da učestvuje na proslavi u Kijevu, zajedno sa duvačkim orkestrom Vojske Srbije. Ta odluka je donesena nakon konsultacija sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Pritom nije bilo planirano da na svečanost u Ukrajinu ode niko iz tima predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U poslednjem trenutku, međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je saopštenje da srpski šef diplomatije neće putovati u Kijev zato što je Ukrajina promenila format pozvanih gostiju na obeležavanje Dana pobede. Objašnjeno je da proslava neće biti organizovana na političkom već na diplomatskom nivou, te da će Srbiju predstavljati njen ambasador u Ukrajini, a da će Ivica Dačić, kako je ranije i dogovoreno, u svojstvu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Ukrajinu posetiti u junu.

Kako je objavio dnevnik "Danas", Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je predsedniku Republike da umesto pripadnika Vojske Srbije na vojnu paradu u Moskvu odu veterani Narodnooslobodilačke borbe, ali Tomislav Nikolić to nije prihvatio.

Ovaj list, takođe, saznaje da predsednik Srbije uopšte nije konsultovao premijera Aleksandra Vučića prilikom odlučivanja o prisustvu Vojske Srbije na ruskoj paradi.

Vučić se povodom Nikolićeve odluke da povede gardiste Vojske u Moskvu uopšte nije javno oglasio.

Uz to, srpski premijer za sada ne planira posetu Moskvi, iako mu je krajem aprila uručen poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Za razliku od posete Rusiji, čija je realizacija pod znakom pitanja, Vučić je potvrdio da će već početkom juna otići u zvaničnu posetu SAD. Domaćin srpskog premijera biće potpredsednik SAD Joseph Biden.

Upućuje li sve ovo na zaključak da postoje ozbiljne spoljnopolitičke nesuglasice između predsednika Vlade i predsednika Republike? Sagovornici RSE različito odgovaraju na ovo pitanje.

Simeon Pobulić, dugogodišnji diplomata i spoljnopolitički analitičar, ocenjuje da ne postoji napetost u odnosima između šefa države i šefa vlade.

"Ja ne verujem da postoje duboke nesuglasice, ne verujem da Vučić radi nešto na svoju ruku u odnosu na Nikolića i obrnuto", navodi Pobulić.

Simeon Pobulić
Simeon Pobulić

Pobulić ne vidi ništa problematično u tome što predsednik Srbije sa gardistima Vojske Srbije učestvuje na vojnoj paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i dodaje da to nema veze s tim da li je u Rusiji na vlasti Putin ili neko drugi.

"Ne može se prebrisati gumicom, bez obzira ko je na vlasti u Moskvi, da je 20 miliona Rusa izginulo u Drugom svetskom ratu i da je više od 10.000 Rusa izginulo ovde u Jugoslaviji", ističe Pobulić.

Na drugoj strani, srpsku spoljnu politiku kao raštimovani orkestar percipira Borislav Stefanović, potpredsednik opozicione Demokratske stranke i šef njenog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije. On smatra da između Predsednika Srbije i predsednika Vlade postoji raskorak i da to građani već primećuju.

"To sad više nije dihotomija, to je trihotomija naše spoljne politike."

RSE: Kako trihotomija?

Stefanović: Nikolić je sa vojskom u Moskvi, Dačić je trebalo da ide u Kijev...

RSE: Mislite da je Vučić bio protiv njegovog odlaska u Kijev?

Stefanović: Mislim da nije bio protiv toga, ali mislim da je Vučić i za Moskvu, i za Kijev, i za Vašington, a onda izbegava da se opredeljuje da ne bi oštetio svoj rejting. On će, naravno, u skladu sa svojom političkom koristi, da kaže: evo, vidite, ja sam bio protiv ovoga ili protiv onoga - kako mu se namesti, to jest zavisi sa kim razgovara, da li u Vašingtonu, da li u Briselu, da li u Moskvi. To pokazuje jednu suštinski rascepljenu spoljnu politiku Srbije, koja ne može da se jasno opredeli u skladu sa svojom spoljnom politikom koja treba da je usklađena sa Evropskom unijom jer smo zemlja-kandidat. Dakle, tu se vidi jedan pokušaj našeg tradicionalnog sviranja na dva klavira, pri čemu su, čini mi se, i oktave i dirke sve dalje od mogućnosti adekvatnog domašaja.

Upitan zašto po njegovom sudu predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije prihvatio sugestiju šefa diplomatije Ivice Dačića da umesto gardiste Vojske Srbije na paradu u Moskvu povede veterane Narodnooslobodilačke borbe, Stefanović kaže:

"Tomislav Nikolić želi da pokaže da je on vrhovni komandant Vojske, što po Ustavu i jeste, u neće njemu Dačić sad izmišljati neke starce kada on može da se oseti velik, jednak kao Putin na Crvenom trgu. To je, naravno, besmisleno i ne služi ničemu, a pomalo je, naravno, i čudno da Tomislav Nikolić sa svojom političkom pozadinom, svojim ubeđenjima, svojim spoljnopolitičkim savetnikom Oliverom Antićem koji se ovde bori sa rehabilitaciju Draže Mihailovića, odlazi u Moskvu, a ne vidim da su pozvani veterani Ravnogorskog pokreta", primećuje Stefanović.

Iako se stvara percepcija o nesuglasicama u srpskom državnom vrhu, Igor Novaković, istraživač Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fund), koji se posebno bavi odnosima između Rusije i Srbije, smatra da između glavnih činilaca srpske vlasti dubokih neslaganja nema, ali naglašava da ovakva balansirajuća spoljnopolitička pozicija Srbije neće moći dugo da se održi.

"Čini mi se da se u javnosti stvara slika da tu postoje nesuglasice, a u stvari, bar kako se meni čini, to je samo dogovor šta ko može da uradi. To samo reflektuje sadašnju poziciju Srbije, koja je, što je takođe moj utisak, na duži rok neodrživa. Neodrživa je, dakle, pozicija Srbije da želi da bude između dveju strana koje su se formirale nakon izbijanja krize u Ukrajini", zaključuje Igor Novaković.

XS
SM
MD
LG