Dostupni linkovi

Pomoć iz BiH podeljena izbeglicama u Beogradu


Beograd: IZ Srbije i 'Merhamet' pomažu izbeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Humanitarna pomoć iz Bosne i Hercegovine stigla je izbeglicama u Beogradu. Migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji na proputovanju ka Evropi borave u parku kod glavne autobuske stanice, podeljeni su hrana i najosnovnije potrepštine.

Deca, očevi i majke sa bebama u naručju bili su prvi u redu da uzmu obroke iz kombija koji je stigao iz BiH.

“Gladan sam, ali je moje malo dete još gladnije. Nemamo novca da išta pojedemo i ovo nam mnogo znači. Dobro je što su nam doneli i mleko. Umorni smo, nismo spavali danima, samo da se malo oporavimo pa ćemo brzo za Nemačku”, rekao je za RSE Habib Džemal (23) iz Avganistana, dok je sa trogodišnjim sinom uzimao hranu.

Za njih su iz Bosne i Hercegovine, posredstvom dobrotvornog društva Merhamet i Islamske zajednice Srbije, stigli hleb, voda, mleko, sendviči i sredstva za higijenu.

Mirza Adžović (19), volonter iz Sarajeva, koji je strpljivo izbeglicama delio lepinje, rekao je za RSE da je prvi put u Beogradu, i da ga je dovela želja da pomogne.

“Nije mi svejedno kada vidim ove ljude u šatorima, bez igde ičega. Tužno je. Otišli su daleko od svojih domova da bi negde našli bolji život. Ovo je prvenstveno ljudska pomoć, bez obzira na religiju. Svima treba pružiti ruku. U Bosni ima mnogo mladih koji su svesni situacije i koji rado pomažu.”

Ovu humanitranu akciju pomogli su građani BiH, kao i razne firme, a planirano je da se izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju u najskorije vreme obezbedi po jedan kuvani obrok dnevno.

To je, kaže Muhedib Šahinović, iz Islamske zajednice Srbije, elementarni čin ljudskosti.

“Srbija i Bosna i Hercegovina danas zajedno pokazuju da humanost nema granice. Da sve ono što je dobro i lepo u ljudima ispliva onda kada je najpotrebnije.”

Uz pomoć Merhameta, u Beogradu će uskoro početi sa radom kuhinja u kojoj će se svakog dana pripremati 500 obroka za izbeglice. Islamska zajednica pozvala je građane da pomognu koliko mogu, jer će migrantska kriza sigurno potrajati.

Nevladin sektor iz BIH takođe je organizovao pomoć za izbeglice u Srbiji. Sarajevsko udruženje Pomozi od 1. septembra prikuplja potrepštine koje će uskoro isporučiti.

Elvir Karalić, jedan od organizatora ove akcije, kaže za RSE da je veliki odziv građana.

“Trenutno imamo oko 70 tona razne robe. Skupili smo hranu, vodu, higijenska sredstva, odeću, obuću… Pomoć planiramo da isporučimo tamo gde je najteže. U Beograd, Kanjižu, Suboticu i Preševo. Na te četiri lokacije usmerićemo svu robu koju prikupimo.”

Uz informacije preko portala www.pomozi.ba i društvenih mreža, trenutno se pomoć prikuplja u Sarajevu, Tuzli, Visokom, Olovu, Bihaću, Stocu i Brčkom, a organizatori se nadaju da će humanitarne punktove u narednih sedam dana otvoriti u ukupno 15 gradova BiH.

XS
SM
MD
LG