Dostupni linkovi

Pomoćnik u logoru o „dobrovoljnom dolasku“ nesrba, Mladiću pozlilo


Slavko Puhalić
Slavko Puhalić

Kao zadnji ovotjedni svjedok na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Slavko Puhalić, mesar iz Prijedora, jedne od općina u kojoj je 1992.godine, prema optužnici – počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Puhalić je tijekom rata bio pomoćnik zapovjednika logora Trnopolje - majora VRS-a Slobodana Kuruzovića, a kao svjedok obrane je opisao – da su u zatočenički objekt nesrpski civili sami dolazili, kao i odlazili – ukoliko su se javili stražaru i ostavili mu osobnu ispravu.

Puhalić je ustvrdio da su građani nesrpske nacionalnosti u Trnopolje došli sami, navodno zbog zaštite od srpskih jedinica van kontrole, kao i da su od tamo mogli sami otići - kad su htjeli. S druge strane, u unakrsnom ispitivanju haški tužitelj Arthur Traldi je iznio podatke o etnički očišćenom mjestu Trnopolje – što prema optužbi ukazuje da je i uspostavljeni logor bio element progona – a ne pokušaj vlasti bosanskih Srba – da sačuva nesrpsko stanovništvo.

„Ako pogledamo u sredini strane pod stupcem – muslimani – vidimo da ih ima samo dvoje 1993.godine. Točno je da su skoro svi muslimani koji su živjeli u selu Trnopolje prije rata – do 1993.godine otišli?“, ispitivao je tužitelj.

„Pa ne mogu to tvrditi, ja mogu pričati što se događalo u Trnopolju dok sam ja bio tamo. Poslije ne mogu tvrditi koliko je otišlo ljudi...tko su šta su...ne mogu znati.“, ogradio se svjedok Puhalić.

Ubojstva, silovanja i trajni odlazak

Za osporavanje iskaza o dobrovoljnom dolasku ljudi u logor Trnopolje – spomenuta su nekažnjena ubojstva, mučenja i silovanja koja su se tamo dogodila. Osim činjenice da se nesrpski civili iz logora Trnopolje, nakon puštanja - nikada nisu vratili na područje Prijedora, kao dodatne dokaze da je njihov trajan progon bio plan vojno-političkih vlasti bosanskih Srba 1992.godine – tužitelj Traldi je spomenuo i neke dodatne incidente na prostoru općine.

„Citiram – znam da su džamije i vjerski objekti uništeni u Prijedoru tijekom rata, ali ne znam tko je to napravio ili je li to tko naredio. Kao prvo, znate da je određen broj džamija i katoličkih crkava uništen tijekom rata?“, citirao je tužitelj izjavu svjedoka Puhalića sa suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za ista nedjela kao i general Mladić.

Tijekom iskaza Puhalića u vezi događaja u Prijedoru – optuženom generalu Mladiću je pozlilo te je otpremljen iz sudnice u pritvorsku jedinicu. Ukoliko se optuženi zdravstveno oporavi – suđenje će se nastaviti idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio iskaza Puhalića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG