Dostupni linkovi

Ponovo mirišu đulbešećer ruže


Đulbešećer ruže
Đulbešećer ruže

Slatko i sokovi od đulbešećer ruže nekada su u Bosni i Hercegovini bili specijalitet koji je čuvan samo za odabrane goste. Ali, više od dva desetljeća, delikatesi od ove vrste ruže su rijetkost. No, Sarajlija Vedad Njemčević se dosjetio i pokrenuo porodični biznis proizvodnje poslastica od ruže, i na taj način očuvao dugu tradiciju.

Đulbešećer ruža zbog svoje ljepote opjevana je u mnogim sevdalinkama. Crvene ruže, lijepog izgleda i mirisa krasile su mnoge avlije. Latice su se koristile za proizvodnju sokova i poslastica, eteričnih ulja i kozmetičke preparata.

Đulbešećer ruže
Đulbešećer ruže

No, ova tradicija kao da je zaboravljena. Slatki posao proizvodnje sokova i drugih poslastica, prije sedam godina počeo je 27-godišnji Sarajlija Vedad Njemčević i tako od zaborava sačuvao tradiciju.

“To su autohtone đulberšećer ruže koje vode porijeklo prije svega iz Sirije, pa su preko Bugarske i Turske prije sto ili dvjesto godina stigle na ove prostore. Ta tradicija je malo zapostavljena, ali mi se trudimo da je oživimo. Zbog toga radimo isključivo ekstrakciju ružnih latica po tradicionalnoj metodi, u vodi uz prisustvo limunske kiseline, onako kako se to radilo godinama prije. Takva sirovina se cijedi i deponuje kao sirovina za proizvodnju sokova, sirupa od ruže”, kaže Njemčević.

Od nekoliko tradicionalnih sadnica đulbešećer ruže, nedaleko od Sarajeva, Vedad Njemčević je razvio plantažu. Od njih 20-tak dobili su hiljadu i sada ih ima toliko da skoro svaki dan mora brati njihove latice i pripremati za delikatese posebnog okusa.

Njemčević je jedini zanatlija ove vrste u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini.

“Naša proizvodnja je limitirana, jer radimo na maloj površini, a ružičnjaci ne zauzimaju više od dva duluma zemlje. To je jako mukotrpan proces. Od ranih jutarnjih sati radimo berbe, kada je očuvana aroma mirisa ružinih latica. Imamo i redovan sistem koji podrazumijeva zalijevanje, tretiranje ekstraktom koprive koja je poznata po svojim svojstvima da onemogućava biljna oboljenja”, ističe Njemčević.

Sok i slatko
Sok i slatko

To je za sada porodični posao, a ne planiraju mijenjati metodu proizvodnje, niti proizvoditi đulbešećer u velikim količinama. Prije nekoliko godina, Njemčević je samo proširio asortiman delikatesa.

“Mi se bavimo proizvodnjom prirodnih sirupa i zastupamo sirovine kao što su- ruža, zova, menta, malina, kupina. Sve je naš uzgoj, a vrlo malo sirovina otkupljujemo. Pored prirodnih sokova, imamo miksturu prirodnih soka i ledenog čaja i to distribuiramo ugostiteljskim objektima u Sarajevu. Osim toga, radimo slatko od ruža koji je u narodu poznat kao jak antistetik”, priča Njemčević.

Delikatesi od ove ruže, čiji je zapravo pravi naziv Rosa Damascena, izuzetno su cijenjeni u svijetu.

Latice đulbešećer ruže
Latice đulbešećer ruže

“Nedavno smo se iznenadili kada nas je kontaktirao Dean & DeLuca Shop iz New Yorka čiju klijentelu čine, mahom, holivudski glumci. Njima je bilo interesantno naše slatko od ruže, jer je njihova menadžerica to kupila u Sarajevu i oduševila se tim proizvodom, a oni su sada zainteresovani za to. Takvih prilika stalno ima. To može biti podstrek mlađim ljudima koji se odluče baviti sličnom, ili nekom drugom djelatnošću, da se od toga stvarno može napraviti nešto kvalitetno i na svjetskom nivou, a ne samo kod nas”, poručuje Njemčević.

XS
SM
MD
LG