Dostupni linkovi

Ponovo oslobođen za zločine u Bijeljini: Žrtve nisu prepoznale Živkovića


Sedište Suda za ratne zločine, Beograd
Sedište Suda za ratne zločine, Beograd

Sud za ratne zločine ponovo je Miodraga Živkovića oslobodio optužbi za silovanje i ubistvo civila 14. juna 1992. godine u Bijeljini.

Niko od oštećenih iz bijeljinske porodice, među kojima ni silovane žene, kako je precizirala sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Miodraga Živkovića nije označio kao počinioca zločina što je bio jedan od ključnih razloga za oslobađajuću presudu.

Gordana Andrejević, punomoćnik oštećenih, izjavila je da smatra da takvo obrazloženje ne stoji.

“Ovakva odluka suda bazirana je isključivo na odbrani okrivljenog. Po meni, ovde nema ničega spoprnog. Nesumnjivo je da je Živković učestvovao u izvršenju ovog zločina. Oslobođen je samo zato što je bio u bekstvu i nije mu suđeno istovremeno sa ostalima koji su već pravosnažno osuđeni”, navela je Gordana Andrejević.

Sud je utvrdio, kako je navedeno, da je Živković, tada dobrovoljac Srpske radikalne stranke, bio na mestu zločina, ali da ga niko od oštećenih nije prepoznao niti opisao kao izvršioca.

Tužilaštvo za ratne zločine Živkovića i trojicu pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske tereti da su opljačakli bošnjačku porodicu, više puta naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila, a da je jedan optuženi, sada osuđen, ubio civila pucajući mu u usta.

Dragan Palibrk, foto: Vesna Anđić
Dragan Palibrk, foto: Vesna Anđić

Dragan Palibrk, branilac Miodraga Živkovića, rekao je da žali zbog zločina koji je učinjen bošnjačkoj porodici, ali i kao važan napomenuo iskaz jedne od žrtava.

“U njenoj priči moj klijent nije opisan kao neko ko je nešto učinio. Članovi oštećene porodice više puta su prepoznavali, uživo i na fotografijama, sve okrivljene. Jedino mog klijenta nisu prepoznali. Nije sporno da je on bio tu, ali da je uradio neko zlo valjda bi ga neko prepoznao”, naveo je Palibrk.

Za zločin u Bijeljini ranije su pravosnažno osuđeni Dragan Jović na 20 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13 i Alen Ristić na 10. Prema optužnici, njih trojica i Živković, kom je naknadno suđeno, nakon što su opljačkali bošnjačku porodicu više puta su naizmenično silovali dve žene. Optuženi Jović je zatim ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom "jugo" udaljili se sa lica mesta. Po izlasku iz grada, u mestu Ljeljenča na putu ka Brčkom, zaustavili su se i ispred auta naizmenično silovali žene i nad njima vršili protivprirodni blud. Onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se.

Tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na oslobađanje Živkovića.

Advokat Dragan Palibrk kaže da ne želi da prejudicira odluku Apelacionog suda.

“Bio sam veoma neprijatno iznenađen kada je prvi put ukinuta presuda. Ali i sada sam potpuno miran i čist da Miodrag Živković to nije uradio”, konstatovao je Palibrk.

Suđenje Miodragu Živkoviću ponovo je održano po odluci Apelacionog suda koji je ukinuo prvu oslobađajuću presudu.

Advokat Gordana Andrejević kaže da očekuje da drugostepena instanca detaljno prouči izvedene dokaze i da nije iznenađena što je prvostepeni sud ponovo oslobodio Živkovića.

“Prvostepeni sud neće sebi da skače u usta. Ostao je dosledan i bukvalno je prepustio Apelacionom sudu da donese odluku. Očekujem osuđujuću presudu jer prosto je ljudska i božija nepravda da Miodrag Živković prođe nekažnjeno”, zaključila je Gordana Andrejević.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", Bosna i Hercegovina ustupila je Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak prethodno je vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

XS
SM
MD
LG