Dostupni linkovi

Ponuda DF-a: Šala ili povratak u vrijeme prije Berlinskog kongresa


Zastava Crne Gore, ilustrativna fotografija
Zastava Crne Gore, ilustrativna fotografija

Demokratski front (DF) je građanima obećao da će im, ukoliko dođe na vlast, oprostiti nagomilane dugove. Lista dugova koje Front namjerava da otpiše sadržana je u dokumentu koji je naslovljen kao Ugovor o novom početku.

"Otpis dospjelih, a neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju, otpis dospjelih, a neizmirenih obaveza za utrošenu vodu, otpis dospjelih i neizmirenih proeskih obaveza, legalizaciju stambenih objekata", saopštio je Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije.

Bivši poslanik, nekadašnji ministar pravde, danas advokat Dragan Šoć kaže da bi ponudu DF-a, koja je obnarodovana u susret zakazanim protestima, svrstao u "već poznatu političku demagogiju koja nema realnu osnovu".

"Oni se, u suštini, ni po čemu ne razliku od DPS-a jer je njihova politika očigledno, dajte da nudimo ljudima nešto što nijedna država ne bi nudila. Podržite nas, glasajte za nas, pa nećete morati da plaćate struju koju nijeste plaćali, oprostićemo vam komunalije... još fali u tom ugovoru, zaposlićemo vam dijete, zaposlićemo vam suprugu ili već ne znam koga. Ili, oprostićemo vam što vam je dijete bilo nemirno, pa je napravilo neke prekršaje, pa ćemo to staviti u fioku. Sve u svemu, mislim da je to jedan vrlo loš potez", navodi Šoć.

Neki se nadaju da je ponuda DF-a – šala.

Zoran Radulović
Zoran Radulović

"Ja se nadam da je u pitanju neki oblik marketinške kampanje. Znači, juče su ponudili mogućnost nevraćanja dugova, možda naredne nedjelje ponude mogućnost neplaćanja kredita, a one treće, kuću, kola, ženu i dvoje djece svojim potencijalnim biračima, da bi na taj način, karikirajući našu stvarnost, pokazali kako izgleda taj nezvanični, ali veoma čvrsti ugovor između aktuelne vlasti i njenih glasača. Inače, neko drugo racionalno objašnjenje tog poteza ne mogu da nađem", ističe Zoran Radulović, novinar nedjeljnika Monitor.

Ako se, kako navodi Radulović, uspostavi da je ponuda ozbiljna - onda je to pokušaj vraćanja građana u vrijeme prije Berlinskog kongresa.

"Kada je od toga jeste li naši ili njihovi zavisilo možete li da plijenite tuđe ovce, sječete tuđe glave, otimate tuđe žene. Nadam se da ovo nije ozbiljno. Ako se ovo ispostavi kao ozbiljna ponuda, u šta ne vjerujem, to bi onda značilo da DF ozbiljno ulazi na teren DPS-a i SDP-a, i da će se tu onda voditi ljuta borba za kupovinu svakog birača", pojašnjava Zoran Radulović.

Problem je, smatra Radulović, što se na ovaj način, onim preostalim, pristojnim građanima koji vjeruju da je neophodno platiti, kao i da se politika vodi zbog javnog interesa, a ne privatne trgovine, sužava prostor i mogućnost izbora.

"Sad se postavlja pitanje za sve one koji uredno izmiruju svoje poreske obaveze, dažbine, koji traže građevinske dozvole, i plaćaju za gradnju kuće, pa, čekajte, šta smo mi ovdje? I onda se postavlja pitanje koji je smisao pravnog poretka i regulisanja svih tih stvari ako se politička ponuda i borba svodi na to – vi činite šta god hoćete, podržite nas, mi ćemo vam legalizovati sve to što ste nelegalno radili", kaže Dragan Šoć.

Godinama unazad, podsjetimo, opozicija optužuje vlast da ostaje na tronu tako što značajan dio glasova dobija korumpirajući građane, oprostom dugova, računa, socijalnim davanjima za odabrane, i nizom drugih sumnjivih i nelegalnih beneficija.

Janko Vučinić
Janko Vučinić

Na te optužbe podsjetili smo člana predsjedništva Demokratskog fronta Janka Vučinića koga smo pitali da li DF sada pokušava da ozakoni praksu koju godinama pripisuje ovoj vlasti i naziva sistemskom bolešću.

RSE: Da li sada pokušavate da uradite isto?

Vučinić: Ne. Daleko od toga, jer je DPS to radio selektivno, za one koji su bili njeni glasači. Radila je i opraštala dugove za električnu energiju i ostale komunalne usluge. Mi to ne radimo selektivno, radimo za sve one građane koji su dovedeni u situaciju da ne mogu da izmiruju obaveze.

RSE: Da li, možda, sada ugovor nudite upravo ljudima kojima su opraštani ti dugovi. Da li je ovo uvreda za one ljude koji su uredno izmirivali račune uprkos teškoj situaicji u kojoj su se nalazili godinama?

Vučinić: Da vam odmah kažem, mali je broj onih građana koji su mogli uredno da servisiraju sve obaveze, ovakve prirode.

Podsjetimo, afera "Mašan" je uoči referenduma za nezavisnost korištena da bi se potkrijepile optužbe opozicije da vlast opraštajući dugove za struju dolazi do glasova. Na tajno snimljenom video snimku koji je procurio u javnosti, zabilježeni su aktivisti koji ubjeđuju domaćina iz okoline Podgorice da glasa za nezavisnost, obećavajući mu da će zauzvrat njegov pozamašan račun za struju biti zaboravljen.

"Mašane, napravi prelom u svome mozgu, a tvoje probleme da pokušamo da riješimo", ubjeđivali su ga ovim riječima.

Da bi se dokazala ova praksa u slučaju "Mašan", korištene su skrivene kamere i tajni snimci. Ovoga puta to nije potrebno, ponuda DF-a je javna.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG