Dostupni linkovi

Ponovo poplave u BiH: Naselja pod vodom, aktivirana klizišta


Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine tokom noći su prouzrokovale porast gotovo svih rijeka, pojavila su se i kilzišta. Najteža situacija je na području Ilidže, gdje je poplavljen veći broj kuća, te je evakurano nekoliko porodica.

Sulejman Bešić iz ilidžanskog naselja Doglodi kaže kako ovo naselje bude poplavljeno i po nekoliko puta godišnje.

To ga je primoralo da sruši kuću i da na nasutom terenu izgradi novu. Kuća je trenutno zaštićena, ali je, kaže, i dalje u strahu.

„Tu mi žive djeca i zet. Imam i firmu. Za sve ove godine bilo je potrebno živaca, jer teško je stalno misliti da li će vam voda ući u kuću i napraviti štetu“.

Naselje Doglodi nalazi se u bilizini rijeka Miljacke, Dobrinje, Željeznice i Bosne. Njihova korita se ne čiste, zbog čega se voda svako malo izlijeva.

„Te rijeke se slijevaju iz brda, prilikom otapanja snijega. Njihova korita ne mogu primiti toliku količinu vode. To treba riješiti“, kaže Sulejman.

Sličnu sudibinu dijeli i Ramo Muratović. Kaže kako mu je noćašnja kiša donijela mu je nove probleme, iako se nije opravio ni od svibanjskih poplava.

„Voda mi još nije ušla u kuću, ali ako nastavi padati, bit će svašta. Mojim komšijama voda je već ušla u kuće“, dodaje Muratović.

U istim problemima su i mještani naselja Osijek. Najkritičnije je u ulici Hendekuša. Mještanin Almir Šećerbegović kaže kako je iza njega još jedna neprospavana noć. Voda je počela u nekoliko kuća ulaziti noćaš oko dva sata.

„Ja sam ovdje 14 godina, a ovo mi je dvadeset i neka poplava. Godišnje najmanje jednom, a ponekad i češće ovo preživljavamo.“

Šećerbegović naglašava kako su za ovakvu situaciju najodgovornije lokalne vlasti. U Općini Ilidža svake godine daju obećanja kako će situaciju riješiti, ali do sada ništa.

„Govori se o nekakvim nasipima i stotinama miliona investicija, ali od toga ništa. Prošle godine su nas zadesile dvije poplave, a lokalne vlasti nisu bile u stanju poslati nijednu mašinu da očiste korita rijeka“, zaključuje Šećerbegović.

Ugrožena su i druga područja u Kantonu Sarajevo. U naseljima Gladno Polje i Rakovica, usljed izlijevanja potoka na pojedinim mjestima ili kišnih padavina, voda postepeno natapa tlo, dvorišta više kuća i druge komplekse zemljišta.

U Zeničko - dobojskom kantonu u porastu je nivo rijeke Bosne. U Željeznom Polju aktivirano je staro kližište. Klizišta su pokrenuta i na području Kaknja i Visokog.

Na području Tuzlanskog kantona je usljed obilnih kiša došlo do reaktiviranja nekoliko klizišta.

U gradu Tuzla reaktivirano je staro klizište Badre u kojem su ugrožena dva stambena objekta koja su ranije iseljena, dok je u Srebreniku reaktivirano staro klizište u Suljendićima koje ugrožava više stambenih objekata.

U Kalesiji je aktivirano klizište u Dubnici koje ugrožava jedan stambeni objekt i putnu komunikaciju Hrasno- Dubnica. Također, reaktivirano je staro klizište u Kikačima koje ugrožava lokalni put.

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama, došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj.

Ovaj porast naročito je izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banje Luke, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

XS
SM
MD
LG