Dostupni linkovi

Poplave u HNK: Stanje nije alarmantno, ali jeste zabrinjavajuće


Obilne kiše, koje već nekoliko dana padaju, na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona još nisu dovele do alarmantnog stanja, kažu nadležne vlasti. Ipak, problema sa poplavama ima na području Blagaja kod Mostara, Stoca i Čapljine, gdje su rijeke Buna, Bunica, Bregava i Neretva prodrle u neke od kuća, poplavile obradive površine, te presijekle putne komunikacije.

U mjestu Kosor, južno od Mostara, na lokalitetu Petak, kuda se inače kreću automobili, posljednjih dana na putu Blagaj-Buna, plivaju patke.

Naime, voda je preplavila cestu i prodrla u četiri kuće, kaže nam 80-godišnji mještanin Branko Marić, kome je voda doprla do kućne ograde.

„Skoro svake godine Buna naraste koliko je sada narasla. Obično bi bila na cesti voda od 40 do 60 'cenata'“, priča.

Branko veli da političari o rješenju tog višegodišnjeg problema pričaju samo uoči izbora.

„To nisu neke velike pare, ali pošto mi znamo, u našem Mostaru, teško se dolazi do vlasti, prepucavanja i svega toga, zato tako to i stoji“, kaže.

U samom Blagaju, odmah uz čuvenu Tekiju, Buna je poplavila četiri ugostiteljska objekta, priča nam Mustafa Gološ, koji stoji ispred jednog od restorana i sa zebnjom gleda u podivljalu rijeku.

„Sad, to je i očekivati ako kiša bude padala dan-dva još da će plivati sve. Biće kritično dobro“, prognozira Gološ.

Mustafa nam još kaže da se nekoliko porodica uz rijeku Bunu iselilo iz svojih kuća još prije tri-četiri večeri.

Inače, Operativni centar Civilne zaštite HN kantona saopštio je jutros da je na području Stoca Bregava poplavila oko pet hektara obradivog zemljišta; otežan je saobraćaj nekim od lokalnih puteva, a stanovništvo je upozoreno da prokuhava vodu za piće. U Čapljini su vatrogasci su imali intervencije na ispumpavanju vode, a poplavljen je i put ka graničnom prelazu od Gabela Polja ka Gabeli.

„Bilo je i još uvijek ima poteškoća, ali s obzirom na količinu vode koja je pala ovih dana, čini mi se da s pravom možemo reći da ti problemi nisu takve naravi da bi ih smatrali da treba uzbunjivati ili praviti neku ozbiljnu, alarmantnu situaciju“, navodi portparol Civilne zaštite HNK Pero Pavlović.

Pavlović još dodaje da dvije elektroprivrede nizvodno od Jablanice koordinisano ispuštaju vodu na akumulacijama, ali nema opasnosti da nivo Neretve poraste i ugrozi ljude koji žive uz korito rijeke.

XS
SM
MD
LG