Dostupni linkovi

Srbija: vanredno stanje zbog poplava


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Obilne padavine izazvale su izlivanje reka u Kraljevu, Lučanima i Prokuplju, koje prete da ugroze na stotine hektara oranica i kuće, a naglo otapanje snega moglo, uz kišu koja još uvek pada, moglo bi da donese nove nevolje.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izjavio je u subotu da su, zbog izlivanja više reka na teritoriji Srbije, ekipe tog sektora protekle noći imale pune ruke posla, ocenivši da se u narednih 36 sati očekuju još intezivnije padavine i još veći problemi.

Najteža situacija trenutno je u Kraljevu gde su se već izlile Žička i Jošanička reka, Ribnica i Gruža, dok vodostaj Ibra i Zapadne Morave brzo raste. Zbog izlivanja reka već su isključeni vodovodi u Vrnjačkoj i Jošaničkoj banji, a prekinut je i saobraćaj na putu Kraljevo - Goč.

Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, kaže za RSE da je zbog toga u zoni Raškog okruga proglašena vanredna odbrana od poplava, a pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, u slučaju potrebe biće angažovani i vojnici Vojske Srbije.

"Situaciju nam pogoršava nagli porast vodostaja na slivovima Ibra i Zapadne Morave, koji presecaju teritoriju Kraljeva i Raškog okruga, a problem će nam dodatno pogoršati kiša koja će padati celog dana i noćas. Poseban problem je što će po najavi Hidrometereološkog zavoda sutra doći do porasta temperature i naglog topljenja snega. Sve to će bitino uticati na slivove Ibra i Zapadne Morave i ostalih bujučnih tokova na ovom području", ističe Kočović.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Protekle noći iz korita su se izlile Banjska i Lukovska reka kod Prokuplja zbog čega je u prekidu saobraćaj na putu za Lukovsku banju. U tom kraju poplavljeno je oko 50 hektara oranica i nekoliko kuća.

Na teritoriji Lučana, gde se izlila reka Bjelica i poplavila oko 300 hektara i 30 kuća, nešto je bolja situacija, jer je vodostaj na njoj počeo da opada.

Međutim, prema novijim informacijama raste vodostaj Belog Timoka kod Zaječara pa su tamo upućene dodatne snage Sektora za vanredne situacije.

Vanredno stanje u Kuršumliji

Usled nabujalih reka, u Kuršumliji je poplavljeno više kuća iz kojih su evakuisani stanovnici u poslednja 24 časa. Poplavni talas je presekao više putnih pravaca na teritoriji opštine, a ugrožen je i magistralni put Niš - Priština kod Kuršumlije. Nivo reka i dalje rate.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da je situacija teška, te da voda i dalje preti na desetinama kuća:

"U Kuršumliji situacija nikada nije bila ovako teška. Niko ne pamti ovakve poplave. Ljude smo iznosili iz kuća. Sada je najkritična situacija u naselju Rudare gde je ugrožen most na magistralnom putu Niš - Priština. Ako voda dođe do mosta, onda će sve da se pretvori u jezero", navodi Vidić.

Putni pravci na izlazu iz Kuršumlije, kao i oni ka Kuršumlijskoj, Lukovskoj i Prolom banji su u presečeni. Razmatra se zatvaranje puta Niš - Priština kod Kuršumlije.

Načelnik sektora za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović konstatuje da su sve raspoložive ekipe i mehanizacija na terenu.

"Takođe, na terenu je mehanizacija javnih komunilanih pereduzeća. Pokušavamo da se izborimo", tvrdi Mitrović
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG