Dostupni linkovi

Evolucija: Mapa pokazuje kako ste povezani sa gorilom, glistom, psom...


Ilustracija
Ilustracija

Istraživači iz različitih svjetskih naučnih institucija nedavno su objavili najkompletnije drvo života sa oko 2,3 miliona životinjskih i biljnih vrsta.

Riječ je o najpotpunijem prikazu stabla evolucije koje se počelo rasti prije oko 3,5 milijardi godina. Od insekata, preko četveronožnih životinja i mikroba pa do čovjeka, mapa prikazuje skoro sve poznate vrste na planeti Zemlji, njihovo srodstvo, porijeklo i povezanost sa svim drugim poznatim bićima.

"Ovo je prvi pravi pokušaj da se povežu važne tačke i da se sve uklopi baš kako treba. Ipak, ovo je tek prva verzija programa", rekla je Karen Cranston sa Univerziteta Duke.

Pred naučnicima je još dug put jer se pretpostavlja da na našoj planeti trenutno živi više od 8,7 miliona vrsta, što znati da većina njih još uvijek nije kategorizirana, pa čak i identificirana.

Mapa pod nazivom "Open Tree Of Life" je isključivo informativne prirode, sastoji se iz dva dijela - OPEN i EDU, a čini je izuzetno detaljan opis povezanosti vrsta, uključujući nazive vrsta na latinskom jeziku te opise na engleskom jeziku.

XS
SM
MD
LG