Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:47 CET

  Popularna nauka

  2013. godine pored Zemlje prolazi najsvjetlija kometa

  Ilustracija
  Ilustracija
  Astronomi širom svijeta sa nestrpljenjem prate i očekuju dolazak komete koja će pored Zemlje proći naredne godine i koja bi na noćnom nebu mogla biti svjetlija i od Mjeseca.

  Kometa ISON će na ulice izmamiti milione posmatrača koji će željeti svjedočiti prolasku najsvjetlije komete u posljednjih nekoliko generacija.

  Naučnici vjeruju da ova kometa prolazi kroz naš Sunčev sistem prvi put i da će na svom putu prema Suncu na sjevernoj hemisferi tokom novembra i decembra napraviti pravi svjetlosni show.

  Kometa će biti svjetlija nego ijedna druga koja je ovuda prošla u posljednjih sto godina i bit će vidljiva i tokom dana. Naučnici također vjeruju i da će ovo biti posljednje putovanje ISON-a, jer sve ukazuje na to da njena putanja vodi pravo u Sunce, a trenutno se nalazi iza Jupitera.

  Kometu su 21. septembra ove godine otkrili astonomi uz pomoć teleskopa Međunarodne naučne optičke mreže u Rusiji. ISON ima paraboličnu orbitu, što ukazuje na to da je najvjerovatnije nastao u Oortovom oblaku, velikoj nakupini ledenih krhotina koje se nalaze 50.000 puta dalje od Sunca nego Zemlja.

  Ukoliko kometa nekim čudom preživi prolazak kroz naš sistem, proći će hiljade, a možda i milioni godina, prije nego se opet vrati.

  ISON će postati vidljiv kada uđe u orbitu Jupitera.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  02.01.2013 12:15
  Sto bi se vracala?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.