Dostupni linkovi

Porodilje na protestu u Zenici traže isplatu naknada


Protest porodilja, Zenica, 15. decembar 2014.
Protest porodilja, Zenica, 15. decembar 2014.

Grupa od 30-ak porodilja sa bebama bokirala je saobraćajnicu na Bulevaru u Zenici nakon protesta ispred sjedišta Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražeći isplatu zaostalih naknada. Ministrica finansija obećala im je da bi do kraja decembra mogle dobiti jednu od četiri zaostale naknade.

Bebe trebaju hranu, pelene i druge potrepštine koje nemamo jer kasni isplata naknada, kazale su Neira Glišić iz Zenice i Nermina Šatrović iz Visokog:

„Gospoda nam kasne već tri, četiri mjeseca. Pred izbore su nam obećali. Bile su uplate dva mjeseca pred izbore. Poslije izbora – sve se ušutilo. Niko ništa. Na telefone se ne javljaju, ne odgovaraju nam na poruke na mejlove. Ništa. Ovo je stvarno sramota.“

Protest porodilja, foto: Šerif Babić
Protest porodilja, foto: Šerif Babić

„Beba je, hoće hranu, i to je minimalno pedeset maraka, da ne spominjemo odjeću i ostalo što sve treba. Ovdje sam da podržim majke koje su se izborile da primim i tu jednu naknadu. Došla sam iz Visokog da podržim ove žene. Žalosno je. Žao mi je ovih beba ovdje, na ovoj hladnoći, a gospoda su u toplim kancelarijama i udobnim foteljama.“

Ministrica finansija Sabina Heljić obratila se majkama-porodiljama, ukazavši da one nisu socijalni slučajevi. Stavljene su u vrh prioriteta za isplate, ali sredstava iz redovnih prihoda nema dovoljno.

„Sve zaostale rate odjednom isplatiti vrlo je teško, međutim, jednu od rata mi smo svakako planirali do kraja ove godine“, navela je.

XS
SM
MD
LG