Dostupni linkovi

Porošenko o mogućem scenariju totalnog rata, Putin o nepoštivanju sporazuma


Ukrajinski vojnici na istoku
Ukrajinski vojnici na istoku

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je njegova zemlja "spremna za totalni rat", dok traju borbe ukrajinskih snata i proruskih separatista nastavljaju oko Donjecka koji su separatisti okupirali. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi ipak da je mir moguć.

Prema tvrdnjma ukrajinskih snaga sigurnosti, šest ukrajinskih vojnika i trojica policajaca poginuli su na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata.

Nove žrtve na istoku Ukrajine zabilježene su uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU, koji će u ponedjeljak u Briselu raspravljati o sukobima u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u intervjuu njemačkom listu "Bild" je izjavio da je njegova zemlja "spremna za totalni rat", ali da se "ne boji rata sa ruskim trupama".

"Spremni smo za scenario totalnog rata. Ne želimo rat, želimo mir i borimo se za evropske vrijednosti. Ali Rusija ne poštuje nijedan dogovor", rekao je Porošenko u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je mir u Ukrajini moguć, ali da nijedna strana u sukobu ne poštuje sporazum o primirju iz septembra.

U intervjuu jednoj njemačkoj televiziji koji je emitovan u nedjelju uveče Putin je rekao da je uvjeren da je moguće okončanje krize na istoku Ukrajine, ali i naveo da se ni ukrajinske snage ni separatisti nisu povukli sa položaja na istoku Ukrajine kako bi formirali tampon zonu, što je ključni dio sporazuma iz septembra.

Sukob u kojem je od aprila poginulo više od 4.000 ljudi i dalje traje uprkos sporazumu o prekidu vatre postignutom 5. septembra.

Porošenko je naveo da su ukrajinske oružane snage, međutim, sada bolje pripremljene i da Ukrajina ima podršku "cijelog svijeta".

Tokom posjete Bratislavi u nedjelju ukrajinski predsjednik je podsjetio da bi konflikt na istoku bio završen u roku od dvije sedmice da je mirovni plan potpisan u septembru u Moskvi proveden.

Vijeće sigurnosti UN je prije četiri dana održalo još jednu izvanrednu sjednicu zbog ukrajinske krize, po 26 put, i ponovno bez odluke o konkretnoj akciji, iako sve govori da je moguća obnova snažnih borbi na istoku Ukrajine.

NATO je prošle sedmice potvrdio da su ruske snage ušle na istok Ukrajine, dok Moskva to negira.

Iako ukrajinska kriza nije bila u zvaničnoj agendi Samita G20, bila je to glavna tema neformalnih razgovora. Predsjednik Rusije Vladimir Putin otišao je prvi sa samita u Australiji, gdje je bio izložen kritikama od strane svjetskih lidera zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi.

U međuvremenu, holandske vlasti objavile su da je na istoku počelo uklanjanje ostataka malezijskog aviona sa leta MH17, koji je srušen prije četiri mjeseca na tom području.

Operacija koju nadgledaju holandski istražioci i zvaničnici OSCE-a trebalo bi da traje oko deset dana.

Napori da se zaključi istraga o padu aviona otežani su stalnim borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Ostaci aviona biće prvo pokupljeni na lokaciji blizu mjesta pada aviona, te transportovani najprije u Harkov, a zatim u Holandiju.

U padu aviona na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura poginulo je svih 298 putnika i članova posade, a većina žrtava bili su Holanđani.

XS
SM
MD
LG