Dostupni linkovi

Poruka pape Franje: Dolazim da ohrabrim mir u BiH


Poruka pape Franje građanima BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Poruka pape Franje građanima BIH

Na misi 6. juna, koju će na stadionu Koševo predvoditi papa Franjo, biće 65 hiljada vjernika, saopšteno je u ponedjeljak na prvoj press konferenciji Organizacionog odbora za pripremu posjete pape Bosni i Hercegovini. Pred put, papa je posalao poruku svim građanima BIH.

U video poruci koja je prikazana na konferenciji za novinare, Sveti otac kaže da je do njegovog putovanja u Sarajevo ostalo još nekoliko dana i podsjeća zbog čega dolazi u Bosnu i Hercegovinu:

„Draga braćo u Bosni i Hercegovini, svima vam donosim svoju ljubav i snažnu duhovnu blizinu. Vas katolike ohrabrujem da budete uz vaše sugrađane kao svjedoci vjere i Božije ljubavi, pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, u suživotu i međusobnoj suradnji“, naveo je, između ostalog, u poruci pred posjet Sarajevu papa Franjo.

Na misi na stadionu Koševo očekuje se oko 65 hiljada vjernika, saopštio je član crkvenog odbora i voditelj Ureda za prijavu hodočasnika velečasni Tomislav Mlakić.

„Za drugi susret u Katedrali, koja može primiti 600, prijavljeno je 1.400, svećenika, sestara, bogoslova, sjemeništaraca. Za ekumenski međureligijski susret, onako kako je planirano, iz svake crkve i religijske zajednice po 50 predstavnika“, dodao je on.

Generalna tajnica državnog Organizacijskog odbora za doček Svetog oca Tonka Krešić objašnjava šta će se, nakon susreta sa članovima državnog Predsjedništva događati ispred zgrade ove institucije u Sarajevu.

„U glavnoj Titovoj ulici, koja će taj dan biti zatvorena i gdje se planira velika svečanost, biće jedna lijepa gesta gdje će Sveti otac pustiti golubove mira i obratiti se svima nazočnima i izgovoriti na našem jeziku 'Mir s vama'“, građanima koji tu budu bili“, objasnila je ona.

Pododobor za sigurnost koji radi na sigurnosnom aspektu posjete pape Franje Sarajevu, u potpunosti je spreman, kaže glasnogovornik policije Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

XS
SM
MD
LG