Dostupni linkovi

Poslanici koji su glasali za Rezoluciju o Rusiji nisu prekšili pravila


U Srbiji se digla prašina zbog toga što su neki članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Srbije različito glasali o Rezoluciji o Rusiji kojom je ruskoj delegaciji ovoj skupštini uskraćeno je pravo glasa do kraja godine zbog aneksije Krima.

Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da se ograđuju od čina poslanika Vladimira Ilića koji je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasao za rezoluciju da se Rusiji do kraja godine uskrati pravo glasa u toj organizaciji.

Sedmočlana srpska delegacija različito je glasala - tri poslanika su bila "za", tri "protiv" i jedan uzdržan.

Poslanici iz Demokratske stranke i URS-a podršali su Rezoluciju, poslanici iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije su bili protiv, dok je predstavnica Liberalno-demokratske partije bila uzdržana.

Ministar regionalnog razvoja Igor Mirović izjavio je da su predstavnici Srbije u Savetu Evrope pokazali visok stepen neodgovornosti zato što u međunarodnim telima u kojima Srbija ima svoje predstavnike moraju biti jedinstveni i zastupati zajedno
državne stavove.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku o tome imaju li i kakvu obavezu prilikom glasanja članovi Evropskog parlamenta kaže:

"Poslanici u skupštinama međunarodnih organizacija grupišu se po sasvim drugom principu i mogu samostalno u skladu sa sopstvenim nahođenjima glasati. Znači, ne postoji nikakva obaveza u odnosu na države da se glasa na isti način. Čak se oni obično više orijentišu prema poslaničkim grupama kojima pripadaju, grupama socijademokrata, konzervativaca i tako dalje. To je princip po kojima se oni grupišu u Skupštini Saveta Evrope, kao i u Evropskom parlamentu. Čak, po pravilima je da u ovim evropskim telima budu zastupljeni poslanici svih parlamentarnih grupa zemalja članica, bilo one vladajuće ili opozicione. Dakle, poslanici iz jedne zemlje ne moraju na isti način da glasaju.“
XS
SM
MD
LG