Dostupni linkovi

Skupština Kosova traži puštanje Haradinaja i protestnu notu Sloveniji


Skupština Kosova je na vanrednoj sednici u četvrtak usvojila Rezoluciju o koja zahteva da Vlada i predsednica Kosova hitno traže od slovenačkih vlasti da se Ramušu Haradinaju, koji je zadržan u Sloveniji na osnovu poternice Srbije, bezuslovno i odmah vrati diplomatski pasoš i omogući povratak na Kosovo.

Rezolucijom se Vladi Kosova nalaže da hitno zatraži od Brisela čišćenje lista od naloga za hapšenje izdatih od Srbije za borce Oslobodilačke vojske Kosova i da kosovske institucije upute protestnu notu državi Sloveniji.

Zahtev za protestnu notu Sloveniji uvršten je u Rezoluciju i pored poziva premijera Kosova Ise Mustafa i njegovog prvog zamenika Hašima Taćija da se iz rezolucije izostavi tačka o protestnoj noti.

Za takvu rezoluciju glasalo je 65 poslanika, a glasalo se dva puta, jer prvi put nisu glasali svi prisutni poslanici kada ona nije prošla.

Premijer Isa Mustafa je pre glasanja rekao da se treba misliti o interesima Kosova i o saradnji sa prijateljskim državama.

„Ja sam razgovarao sa premijerom Slovenije o ovom pitanju. Objasnio je situaciju koja se desila i o sve napore da se ovo pitanje reši. Govorili smo i o potrebi da se liste trebaju očistiti, ali na osnovu zakonske procedure i u dogovoru sa Interpolom. Oni smatraju da je ovo pitanje izvedeno zakonski jer je u trenutku kontrole na granici dat signal da postoji interpolova poternica i nalog za hapšenje od strane Srbije. Ali, u ovom slučaju ne vidim razlog da uputimo protestnu notu Sloveniji zato što moramo da tražimo da se problem reši, ali međunarodnim sporazumom u Briselu kako se ne bi ovo ponovilo“, kazao je on.

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, čeka na zvaničan poziv slovenačkih vlasti kako bi se podvrgao zakonskim procedurama za njegovo oslobađanje.

Haradinaj je u sredu zadržan na ljubljanskom aerodromu, a na osnovu poternice Srbije iz 2004. U večernjim satima Haradinaj je izašao pred sud, koji ga je pustio iz pritvora, ali mu je konfiskovao pasoš do konačne odluke u četvrtak.

Politički savetnik Haradinaja Aljban Dermaku, koji se nalazi sa njim u Ljubljani, u izjavi za RSE je kazao da su smešteni u jednom od hotela u Ljubljani.

„Čekamo zvaničan poziv sudskih vlasti. Naša komunikacija se odvija preko kosovske ambasade i u neprestanom smo kontaktu sa ambasadorom“, kazao je Dermaku.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da je Kosovo imalo dobre odnose sa Slovenijom, "ali ovo što se desilo je neprihvatljivo i stvorilo je uznemirenost“.

Skupština Kosova je održala vanrednu sednicu o Haradinaju na zahtev Alijanse za budućnost Kosova, a šefica poslaničke grupe Alijanse sa budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi u obrazloženju za vanrednu sednicu je navela da je ono što se desilo neprihvatljivo i uvreda za Kosovo, kao i ponašanje slovenačke policije prema Haradinaju.

„Slovenija se svojim ponašanjem izdvojila od drugih država EU i danas se ponaša isto kao i prošli režimi u Beogradu u odnosu prema Kosovu i u odnosu prema čistim naporima za prava i slobodu našeg naroda. Slovenija mora da pažljivo razmisli. Apelujemo da se Haradinaj što pre pusti i nastavi svoje putovanje na Kosovu, da Slovenija odustane od ovakvih praksi i da postane kao sve zemlje Evrope, da očisti što pre svoje liste od izmišljotina, smeća i naloga za hapšenja koja su, osim u Beogradu, važeća sada i u Sloveniji“, kazala je ona.

Teška provokacija

Adem Grabovci, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, kazao je da ono što se desilo Haradinaju, nije prvi slučaj, te zatražio da se ovakve prakse prekinu.

“Ovo je teška provokacija, a naročito ako se uzmu u obzir procesi kroz koje prolazi naša zemlja. U ime grupe tražimo ozbljno angažovanje svih domaćih institucija da se ovakve prakse prekinu jednom zauvek. Liste na kojima se nalazi više od 300 građana Kosova bez osnovanih optužbi trebaju se očistiti i ova praksa mora da se prekine”, kazao je Grabovci.

Ismet Beqiri iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, kazao je da zadržavanje Ramuša Haradinaja šteti odnosima Kosova sa Slovenijom.

“Tražimo da se Haradinaju što pre, odnosno odmah, omogući povratak na Kosovo”, kazao je on.

Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje, kazao je da se u vreme kada je Srbija 2004. izdala nalog za hapšenje za Haradinaja spremao sudski postupak u Haškom tribunalu.

“Srbija je izdala taj nalog kako bi dokazala da zapravo ona kreira sudski postupak za Haradinaja a ne Haški sud. Hteli su da se stvori utisak da se zbog njihovih naloga goni OVK. Ali, Haradinaj je svojevoljno otišao u Hag, odakle je, ne zaboravimo, izašao nevin. Ali, ovo što se desilo ne može da amnestira Vladu Kosova. Kakva je to vlada ako ne zna i ne reguliše ova pitanja sa zemljama regiona. Ovo nije prvi put da se ovo desilo, već je treći put, sa bivšim premijerom Agimom Čekuom, bivšim ministrom Fatmirom Ljimajem, i sada sa Haradinajem. Ako se tako nešto tri puta ponavlja, zašto se institucije ne interesuju da reše ovo pitanje i da saznaju koji su nalozi aktivni i koje su države rizične za putovanje?”, kazao je Konjufca,i zatražio od Slovenije hitno i bezuslovno puštanje Haradinaja.

Šaip Muja, nezavnisni poslanik u Skupštini Kosova je rekao da je način na koji su reagovale kosovske institucije još sramotniji.

“Nisu naveli nijednu činjenicu, zašto je prekršeno pravo diplomatskog pasoša, pravo šengen vize? Zašto se ne poštuju ljudska prava? Nijednom nismo zvanično dobili od Ministarstva pravde ili od MUP-a da se vrše napori da se Kosovo učlani u Interpol. Kažu da je na listi Interpola 300 Kosovara. Ne kažem da se trebaju amnestirati oni koji imaju kriminalne implikacije na međunarodnoj agendi. Ali, na interpolovoj listi ne mogu biti Kosovari koji su bili u OVK. Sa Slovenijom se trebaju razmotriti sve ratifikacije sporazuma. Da se prekinu svi razgovori sa EU o SSP i o sporazumima sa Srbijom, dok se ne razmotre pitanja Interpola. Pozivam sve građane Kosova da prekinu sve veze sa Slovenijom, što ću lično i ja uraditi”, kazao je Muja, koji je na kraju svog izlaganja svoj diplomatski pasoš predao predsedniku Skupštine uz obrazloženje da je bezvredan.

Vandrednu sednicu o Haradinaju podržali su i poslanici Srpske liste. Slobodan Petrović, iz ove liste, kazao je da Srpska lista deli zabrinutost jer su pred Kosovom takvi procesi kao što je formiranje Specijalnog suda.

XS
SM
MD
LG