Dostupni linkovi

Posledice nevremena na jugu Srbije: U Bosilegradu 1.700 ljudi bez struje


Naglo topljenje snega i obilne padavine izazvale su izlivanje reka i pokrenula klizišta na jugu Srbije, a najteža situacija je u opštinama Vranje, Trgovište, Vladičin Han, Bosilegrad i Leskovac u kojima je oštećena infrastruktura.

Pojedini delovi tih opština su već pet dana odsečeni od ostatka sveta bez struje, vode i telefonskih veza.

U opštini Bosilegrad petina stanovništva nema struju nakon snežnih padavina, koje su u prethodna dva dana zahvatile ovu varošicu na krajnjem jugoistoku Srbije.

Vladimir Zaharijev, predsednik te opštine, kaže za Radio Slobodna Evropa da je sneg lomio bandere i kidao provodnike, zbog čega je oko 1.700 stanovnika još uvek bez struje.

Foto: Branko Vučković
Foto: Branko Vučković

”Polomljeno je oko 70 visokonaponskih i niskonaponskih stubova. Naše ekipe rade danonoćno da što pre saniraju oštećenja i uspostave napajanje strujom. Danas se stići i nove bandere i bušači, ali je zbog snega, strmih i klizavih terena nemoguće sve poslove završiti u toku dana. Očekujem da danas budu postavljeni visoko naponski stubovi, a narednih dana i niskonaponski”, kaže Zaharijev.

Prema njegovim rečima, pored električne mreže oštećeni su i brojn putevi, a pojavila su se i nova klizišta, tako da je opština Bosilegrad, sa 36 naseljenih mesta i 8.000 stanovnika najugroženija u Pčinjskom okrugu.

”Planinske bujice su napravile haos zbog topljenja snega u plainama i kiše u nižim delovima. Oštećeni su brojni putevi, a pojedine delove voda je potpuno odnela. U našoj opštini ima oko 1.000 kilometara makadamskih puteva koji su prohodni samo za terenska vozila. Njihova obnova će potrajati”, kaže Zaharijev.

U ostalim ugroženim opštinama na situacija se polako stabilizuje. Angažovane su sve komunalne ekipe na sanaciji štete, a meštanima koji su bez vode za piće ona se doprema cisternama.

Prema podacima iz “Elektrodistribucije Vranje” otklonjeni su kvarovi u selima iznad Vranja i Vranjske Banje, a bez struje je još oko 30 domaćinstava u opštini Trgovište.

Situacija na području Vladičinog Hana u ponedeljak je stabilna i uglavnom se saniraju posledice koje su napravile nabujale reke i klizišta, a u Grdelici u kojoj jeJužna Morava probila bedeme i poplavila puteve i desetak kuća u centru varoši, voda se povlači.

XS
SM
MD
LG