Dostupni linkovi

Poslovni forum u Bihaću: Moramo biti konkurentni u svakom pogledu


U organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH), Wirtschaftsverein BiH i mljekare Meggle, u Bihaću je jučer održan poslovni forum pod nazivom „Percepcija privatnog privrednog sektora u bosanskohercegovačkoj javnosti“.

Poslovni forum u Bihaću organiziralo je Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku njemačke ambasade. Alexander Mardian, Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

„Imamo osjećaj da predodžba o privredi Bosne i Hercegovine nije dovoljno prisutna u javnosti", poručio je Mardian.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH:

„Svjesni smo svi trenutne ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, u kojoj imamo više od 40 posto nezaposlenosti, u kojoj imamo evidentno od 2008. na ovamo pad svih aktivnosti, građevinskih, industrijskih aktivnosti, pa tako isto i upliv direktnih stranih investicija u GDP-u Bosne i Hercegovine od 2007. na ovamo pada", rekao je on.

Na forumu se razgovaralo o uslovima za poslovanje i investiranje u Bosni i Hercegovini, poboljšanju percepcije privatnog privrednog sektora u javnosti, ali i neophodnosti provođenja reformi kako bi se stvorili uvjeti koji će Bosnu i Hercegovinu učiniti zemljom privlačnom za investiranje, kako inozemno tako i domaće.

Sve je ovo i dio koji moramo ispuniti na putu ka EU, a puna realizacija reformske agende trebala bi rezultirati efikasnim javnimsektorom i većom podrškom i osnaživanjem privatne inicijative.

Mirko Šarović, ministar Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH:

„Kvalitet je nešto što je prepoznatljivo i što je važno za zdravlje ljudi uopšte. Ako nemate kvalitet i standard, ne možete ni preći granice Evropske unije, a da bi privukli investicije, mi moramo da budemo stabilno društvo, da imamo predvidivu ekonomiju za one koji donose svoj novac i žele tu da rade na duge staze. Uostalom, moramo da budemo konkurentni u svakom pogledu, konkurentniji od našeg okruženja, bolji od svake zemlje koja je oko nas, da dajemo bolje i kvalitetnije uslove, da lakše i brže izlazimo ususret onima koji žele ovdje da prave biznis, da oni osjete da se ovdje može lako poslovati, kvalitetno poslovati, da će im institucije izići ususret, da će im brzo riješiti određen problem i naravno, da u ovoj zemlji mogu da zarade, da pošteno zarade svoj novac, poručio je Šarović.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede:

„Nije lako danas svoju imovinu neko da stavi pod hipoteku, da krene u inicijativu, da se zaduži kod banaka, a istovremeno da nema dobrog sagovornika u državi i državnim institucijama. Nadam se da je to vrijeme iza nas i da ćemo svi skupa u narednom periodu omogućiti privatnom sektoru da ima veću ulogu u našem društu, kako bismo svi skupa imali nove vrijednosti, više radnih mjesta, punije fondove zdravstvenog i penzionog osiguranja i u konačnici, kako bi životni standard naših građana mogao biti bolji", kaže Dedić.

Detalj sa poslovnog foruma
Detalj sa poslovnog foruma

Iako je još puno posla pred Bosnom i Hercegovinom na putu ka EU pomaka ima. Najbolje to pokazuje i godišnja analiza Udruženja Wirtschaftsverein koje djeluje unutar Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Robert Kordić, predsjednik Udruženja:

„Samo prošle godine 85 posto svih kompanija reklo je da bi ponovo uložili u BiH. To jeste za nas interesantno tržište, kaže Kordić.

Christian Hellbak, ambasadaor Njemačke u BiH:

„Cijeli posao nije završen, postoji još mnogo posla ispred nas, ali Bosna i Hercegovina se kreće prema naprijed, smatra Hellbak.

Ovaj skup bio je prilika da se, između ostalog, prezentira i poslovanje Mljekare Meggle u Bosni i Hercegovini, koja je i najbolji primjer uspješne privatizacije i stranog ulaganja, te dobre saradnje privrednih subjekata i lokalne zajednice. Nakon što je ispunila uvjete i dobila dozvolu, prvi kamioni sa njihovim proizvodima u novembru kreću put zahtjevnog tržišta Evropske unije. Iako uspješna, pred Mljekarom Meggle još je puno izazova.

Kemal Hrnjić direktor Bihaćke mljekare Meggle:

„Nakon odobravanja ili dobijanja kandidatskog statusa, vjerovatno će se ta priča morati promijeniti. Sigurno će to biti jedan dodatni – neću reći udar, ali dodatni izazov za prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine. Moraćemo biti konkurentni, moraćemo se znati nositi sa puno moćnijim industrijama iz Evropske unije", smatra Hrnjić.

Forum je bio prilika i da privrednici domaći i strani iznesu svoja iskustva i viđenjekako se može poboljšati odnos države prema razvoju privatnog sektora.

XS
SM
MD
LG