Dostupni linkovi

Postupak protiv Šešelja doveden u pitanje


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala
Nakon što je potpredsjednik Haškog suda Jean Claude Antonetti odgodio izricanje presude vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju, još uvijek nema službenog komentara i odgovora na pitanje – što će se dogoditi sa suđenjem.

Dok sudski službenici, kao i haško tužiteljstvo diplomatski šute čekajući razvoj događaja, pravni praktičar, odvjetnik Dragoljub Todorović koji je sudjelovao u niz suđenja za ratne zločine - smatra kako je nakon izuzeća suca sa Šešeljevog suđenja – vrlo neizvjesna sudbina tog cijelog procesa pred Haškim sudom.

Na press briefingu na Haškom sudu u srijedu nisu se pružile nove informacije o scenariju daljnjeg procesuiranja Šešelja, kojem je odgođeno izricanje prvostupanjske presude po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska ograničila se u izjavi samo na podsjećanje onog što se dogodilo.

„U slučaju Vojislava Šešelja, predsjedavajući sudac Antonetti jučer je ukinuo odluku od 12. travnja ove godine, o zakazanom rasporedu izricanja presude Raspravnog vijeća za 30. listopad. Ovo ukinuće je doneseno u očekivanju razriješenja situacije u vezi s diskvalifikacijom suca Harhoffa“, navela je zadnju od odluka vezanoj uz slučaj suca zviždača.

Sudac Frederik Harhoff je krajem prošlog mjeseca diskvalificiran iz slučaja Šešelj, na zahtjev optuženog. U njemu je Šešelj kao dokaz pristranosti suca, naveo njegovo pismo. Odnosno Harhoffov istup u kojem je optužio predsjednika suda Theodora Merona – za utjecaj pri donošenju oslobađajućih presuda hrvatskim i srbijanskim vojno-policijskim časnicima, optuženim kao i Šešelj - po zapovjednoj odgovornosti.

Osim procesa, Šešelj zahtjevom ugrozio možda i sebe

Nakon diskvalifikacije Harhoffa, tužiteljstvo i preostali suci iz slučaja Šešelj uputili su zahtjev specijalnoj komisiji za ponovno razmatranje svoje odluke, no budući da se to u protekla dva i pol tjedna još nije dogodilo - presuda je odgođena.

To je pak prema mišljenju beogradskog odvjetnika Todorovića – još više ugrozilo sudbinu procesa.
Sudnica u Hagu
Sudnica u Hagu

„Situacija je ambivalentna, jer za ovo odlaganje nije kriv ni sud ni tužiteljstvo. Kriv je Šešelj, uslovno pod znakom navoda „kriv“. Jer je zahtjev za izuzećem tog suca podnijela obrana. E, sada treba odlučiti drugostupanjski, a dok se ne odluči – ne može se nastaviti sa suđenjem“, naveo je Todorović.

Iako je diskvalifikacijom suca sa svog suđenja Šešelj odnio pravnu pobjedu u procesu u kojem se zastupa sam, ona bi mogla biti pirova. Naime u slučaju oslobađajuće presude ili kazne kraće od deset godina, koliko se već nalazi u Hagu, Šešelj si je ovim odlaganjem možda i produžio pritvor.

„Imajući u vidu kakva je trenutno situacija. Kakva je bila presuda (Momčilu) Perišiću i (Jovici) Stanišiću i kakav je stav predsjednika Vijeća Antonettija, da sam ja branitelj Šešelja ja bih ga savjetovao da ne traži izuzeće nego da se suđenje što prije završi. Zato što se ovo može dosta odužiti“, mišljenja je odvjetnik.

Nakon Harhoffovog pisma, uz Šešelja su i neke druge haške obrane podnijele zahtjev za revizijom postupaka u kojima je sudac sudjelovao. No razvoj cijele situacije nazrijet će se tek nakon što se specijalna sudačka komisija konačno opet sastane i ponovno razmotri svoju odluku o pristranosti, inače jednog od najistaknutijih danskih sudaca.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG