Dostupni linkovi

Potkraj lipnja dokazivanje odgovornosti Mladića i za Tomašicu


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Haško Raspravno vijeće u slučaju protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zakazalo je ponovno otvaranje procesa optužbe za 22. lipanj ove godine kako bi se naknadno izveli dokazi vezani uz prijedorsku masovnu grobnicu Tomašica, a što ima veze s dokazivanjem optužbi o progonu Hrvata i Bošnjaka 1992. godine - koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida.

Iako je obrana zatražila tri mjeseca pauze kako bi se pripremila za osporavanje dokaza koje će izvesti haško tužiteljstvo, suci su odlučili kako će pauza u suđenju trajati mjesec dana prije novog otvaranja postupka optužbe, počevši od 22. svibnja, dok će jedan tjedan biti slobodan i u srpnju, a tek jedan radni tjedan u kolovozu (kada inače traje ljetna sudska pauza na ICTY-u).

Dokazi optužbe o Tomašici prikupljeni su tek naknadno tijekom suđenja pa su suci dozvolili prošle godine ponovno otvaranje procesa haškog tužiteljstva i ispitivanje šest stručnih svjedoka (eksperata), sedam svjedoka o činjenicama, kao i prezentaciju dodatnog dokumentarnog materijala.

Svježi dokazi o ratnom zločinu

Suci su dozvolili otvaranje procesa optužbe zaključivši da je pronađena masovna grobnica 2013. godine - "svježi dokaz" i pokazatelj organiziranog te rasprostranjenog ubijanja nesrpskih građana u Prijedoru.

U zahtjevu tužiteljstva kao svjedoci stručnjaci navedeni su Ian Hanson, Thomas Parsons, John C. Clark, Ewa Tabeau, Bruno Franjić i Elmira Karahasanović. Oni su napravili stručne izvještaje o analizi DNA žrtava, nalazima u grobnici, autopsijama i ostalim istragama o kojima će svjedočiti ukoliko raspravni suci dozvole ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva.

Također, tužiteljstvo će izvesti još sedam svjedoka iz Prijedora, uključujući bivše zaposlenike rudnika Ljubija i preživjele žrtve zločina.

Dokazivanje optužbi

Podsjetimo, dokazni postupak haškog tužiteljstva protiv generala Mladića završen je 2013. godine godine, no već je tada najavljeno kako će se zatražiti ponovno otvaranje postupka nakon što se kompletiraju nalazi istrage i dokazi o grobnici.

Dokazi o Tomašici vezani su uz optužbe progone i genocid u općinama na početku rata 1992. godine, za što general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti, kao i za genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

U zahtjevu za otvaranjem dokaznog postupka o Tomašici na suđenju Mladiću tužiteljstvo je potvrdilo da posjeduje DNA identifikacije od strane Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP-a), odnosno potvrdu da grobnica sadrži najmanje 293 osobe, kao i da su svi svjedoci dali izjave.

Prema stavu haške optužbe, general Mladić je znao za masovnu grobnicu u koju su bacana tijela ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti od strane osoba u vojnim uniformama. Tijekom rata 1993. godine general Mladić je zabilježio u svojem ratnom dnevniku - kako je obaviješten od strane svojih oficira - da je u rudniku u Tomašici zakopano oko 5.000 tijela.

Trenutno na suđenju obrana generala Mladića izvodi svoje dokaze i svjedoke, kojih je do sada pozvala otprilike polovicu, od ukupno oko 300 planiranih.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG