Dostupni linkovi

Švedska: Potraga za misterioznim plovilom


Švedski brodovi
Švedski brodovi

Pripremio: Slobodan Kostić

Mornarica Švedske proširila je potragu u vodama u blizini obale kako bi razrešila sumnje o eventualnom prisustvu stranog plovila koje je navodno primećeno prethodnih dana, pa čak i zabeleženo na nekoliko snimaka.

Trenutno se pretražuje oblast 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, mada švedske premijer Stefan Lefven objašnjava da se u Baltičkom moru trenutno održavaju vežbe kako NATO-a, tako i Rusije.

„Nema razloga za preteranu brigu, znamo šta se dešava u morima jer je to naše neposredno susedstvo“, poručio je predsednik švedske vlade, nakon što je potraga za misterioznim plovilom dobila neočekivan obrat posle tvrdnji Rusije da je u incident umešana Holandija, što je ova zemlja odmah demantovala.

Tajanstveno „strano plovilo“ za kojim Švedska vojska traga u blizini svoje obale, možda pripada Holandiji, saopštio je u svom stilu jedan izvor iz ruskog ministarstva odbrane Frans presu (AFP), uz podsećanje ove agencije na pisanje švedskih medija da se u blizini Stokholmskog arhipelaga tokom vikenda našla podmornica Rusije.

Ukoliko žele da smanje tenzije i sačuvaju novac poreskih obveznika, (Švedska) bi trebalo da zatraži objašnjenje od mornaričke komande Holandije“, dodali su ruski izvori.

Oni su precizirali da je reč o holandskoj dizel-električnoj podmornici tipa „bruinvis“ koja je izvodila zadatke u blizini Stokholma a koja je, navodno, u petak bila u glavnom gradu Estonije Talinu kako bi se, prema navodnim planovima, vratila do ponedeljka u matičnu zemlju.

Međutim, iz Haga je promptno stigao demanti: Holandija je odbacila tvrdnje da je podmornica za kojom traga Švedska – holandska.

„Učestvovali smo sa nekoliko brodova u jednoj vežbi sa Švedskom, ali je ona završena još prošlog utorka,“ bila je odlučna portparolka holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser, opisujući kako je podmornica „bruinvis“ bila tokom vikenda u talinskoj luci, i da se sada nalazi na putu za Holandiju.

„Holandska podmornica nije, niti će biti uključena u bilo kakvu akciju potrage, ili neku sličnu aktivnost“, rekla je ona.

Švedska vojska prethodno je objavila fotografiju misterioznog plovila u svojim teritorijalnim vodama, ali je odbacila tvrdnje da „love“ nepoznatu podmornicu koja je navodno oštećena.

Međutim, od kada su dobili dojavu da se nešto nalazi u blizini obale Stokholma, 200 vojnika, brodovi, minolovci i helikopteri počeli su da pretražuju oblast 50 kilometara istočno od švedske prestonice.

„To nije naše, već strano plovilo“, upozorio je švedski konraadmiral Anders Grenstad, držeći u rukama pomalo zamućenu fotografiju koja je dobijena od jednog „izvora“, inače treću takve vrste koja se pojavila od petka.

„On je primetio nešto na površini, ali je to nestalo odmah nakon što je napravljena slika“, dodao je ovaj vojni zvaničnik, objašnjavajući kako nije moguće odrediti pripadnost tog plovnog objekta zbog lošeg kvaliteta snimka na kome su se mogao jedino mogle nazreti konture tamnog objekta kako se promalja iz uzburkanog mora.

On je odbacio medijske pretpostavke da oružane snage Švedske tragaju za podmornicom, naglašavajući da je mobilizacija, jedna od najvećih koja je sprovedena nakon hladnog rata, samo „istražna operacija“.

„Ovo nije lov na podmornicu u kome se koristi oružje protiv neprijatelja, već prikupljanje obaveštajnih podataka kako bi se utvrdilo da li je bilo stranih podvodnih aktivnosti“, objasnio je Grenstad ističući kako je istočna oblast švedske prestonice očigledno „interesantna stranim silama“.

On je negirao napise koji su se pojavili u medijima uz navode da je presretnut „ruski poziv za pomoć“, što je sugerisalo da se podmornica ove zemlje našla u toj oblasti u nevolji.

„Na osnovu informacija kojima raspolažemo, ne možemo izvući zaključak da se tamo nalazi oštećena podmornica. Nemamo dokaza o bilo kakvom pozivu u pomoć koji je upućen preko kanala predviđenog za vanredne situacije“, objasnio je on.

„To bi mogao biti ronilac koji koristi podvodno vozilo slično skuteru, a mogli bi biti i ronioci koji nemaju šta da traže na našoj teritoriji – to je opseg stranih podvodnih aktivnosti koji razmatramo", izjavio je konraadmiral Grenstad.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo je da nijedan brod ruske vojske nije bio u opasnosti, prenela je ruska agencija Tas.

"Ruske podmornice, kao i površinski brodovi, sporovode svoje zadatke u svetskim okeanima po planu. Nema vanrednih situacija ili incidenata s ruskim vojnim brodovima", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Švedska vojska poslala je brodove, avione i kopnenu vojsku da istraži navode o "stranim podvodnim aktivnostima" u Stokholmskom arhipelagu za koju je zapovednik operacije Jonas Vikstrom rekao da je "vredna truda".

Agencija AP piše da čitava situacija podseća na doba hladnog rata, kada je švedska vojska redovno izvodila potrage za sovjetskim podmornicama u svojim vodama.

Zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem, 1981. godine je 11 dana trajao diplomatski spor pre nego što su švedske vlasti dale dozvolu da ta podmornica otplovi.

XS
SM
MD
LG