Dostupni linkovi

Raste poverenje potrošača u domaće proizvode


Tržnica u Ferizaju
Tržnica u Ferizaju

Kosovo u velikoj meri uvozi prehrambene proizvode, uglavnom iz regiona i država EU, što zemlju čini potrošačkim tržištem na kojem 80 posto plasirane robe dolazi sa strane. Nakon nafte i duvana, najviše se uvozi hrana.

Situacija je ovakva zato što, kako kažu predstavnici biznisa, domaći proizvodi još nisu stekli poverenje kod potrošača koji su se sada već naučili da konzumiraju strane proizvode.

Primera radi, na Kosovu je više od 20 fabrika vode, a voda se uvozi iz Italije, Slovenije, Grčke, Turske i iz drugih zemalja.

Međutim, iako se na Kosovu u velikoj meri konzumira uvozna ishrana, domaći proizvodi poslednjih godina su sve boljeg kvaliteta.

Mesna industrija “Meka“ kompanija je koja je dobila visoku međunarodnu ocenu za kvalitet 'Zlatni trofej' od Business Initiative Directions sa sedištem u Madridu.

Burim Piraj, vlasnik ove kompanije, kaže za RSE da ne treba da se sumnja u domaću proizvodnju.

„Već smo 23 godine posvećeni kvaliteti naših proizvoda, a kvalitet se ne postiže samo željom, već radom i tehnologijom. Mislili smo da ćemo ostati nezapaženi, ali se ipak desilo suprotno i od jednog međunarodnog udruženja koje se bavi kvalitetom ishrane dobili smo Zlatni trofej“, kaže Piraj.

Bolji kvalitet proizvodnje doveo je i do povećanja prodaje njihovih proizvoda za 20 posto ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

„Mislim da je došlo vreme da se podigne svest oko toga da Kosovari mogu proizvoditi kvalitetne proizvode, i ne samo da su domaći proizvodi kvalitetni, već su i ukusni, zdravi i trebaju da se konzumiraju“, navodi Piraj.

U svakom slučaju, biznismeni na Kosovu nastavljaju da se suočavaju sa mnogim problemima. Zbog nedostatka potrebne infrastrukture, njihovi proizvodi često ne uspevaju biti konkurentni na tržištu.

Predsednik kosovske Alijanse za biznis Agim Shahini ističe da su velike strane kompanije koje svoje proizvode plasiraju na kosovsko tržište toliko jake u marketingu i lobiranju da domaće proizvođače stavljaju u neravnopravan položaj.

„Državne institucije Kosova treba da su opreznije kako bi se stvorile mogućnosti za domaće proizvođače i kako bi oni bili konkurencija uvoznoj robi“, kaže Shahini.

„Kosovski potrošači već duže vreme konzumiraju strane proizvode i nastavljaju da to čine, ali polako, polako počinju da kupuju i domaće. Porast potrošnje domaće proizvodnje će i proizvođačima pomoći da unaprede svoje proizvode“, dodaje on.

Inače, na Kosovu se najviše uvozi hrana iz Srbije. Na osnovu poslednjih podataka kosovske Agencije za statistiku, 16 posto proizvoda koji ulaze na Kosovo su iz ove države.

Pored Srbije, na Kosovo se dosta uvozi i iz Kine, Nemačke, Turske, Italije, Albanije i Makedonije.

Ukupna suma uvoza je 137 miliona eura, a izvoza 26 miliona.

XS
SM
MD
LG