Dostupni linkovi

Povodom smrti Dušana Lazića: Odlazak visprenog analitičara


Dušan Lazić
Dušan Lazić

Dušan Lazić, poznati diplomata i jedan od osnivača nevladinog Foruma za međunarodne odnose, preminuo je nedavno u Beogradu.

Ostaće upamćen kao vrsni poznavalac i analitičar međunarodnih prilika, pozicije Srbije u okruženju, kao i relacija ove države prema međunarodnoj zajednici.

Od izbijanja ukrajinske krize važio je i za jednog od najčešće citiranih poznavalaca prilika u toj državi, gde je do 2014. godine bio i ambasador. Bio je čest sagovornik i našeg programa.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Jelica Minić navodi da je Lazić bio vispreni analitičar, koji je odigrao istorijsku ulogu u vremenu Slobodana Miloševića, odnosno izlaska Srbije iz međunarodne izolacije nakon njegovog odlaska sa vlasti.

„Zaista je davao sjajne analize okolnosti u kojima smo se nalazili teških devedesetih godina. Učestvovao je u medijskim kampanjama tadašnje opozicije na temu spoljne politike. Bio je jedan od najistaknutijih članova Foruma za međunarodne odnose koji se sastajao pod okriljem Evropskog pokreta u Srbiji. Tu se gradila nova alternativna politika u Miloševićevo doba. Dušan Lazić je bio jedan od začetnika evropske ideje u tada izolovanoj zemlji. Pred petooktobarske promene bio jedan od onih koji se najčešće pojavljivao u nezavisnim medijima. Nesumnjivo je da je bio jedan od onih koji je izvršio ozbiljan uticaj na javno mnjenje u pravcu promena“, navodi Jelica Minić.

XS
SM
MD
LG