Dostupni linkovi

Praznični umjetnici: Iz rudarskog u odijelo Djeda Mraza


Almir i Armin
Almir i Armin

Almir Zejnić, rudar rudnika Banovići, i Armin Bosnić, konobar iz Banovića, već dvanaest godina oslikavaju i ukrašavaju kafiće, restorane, poslovne objekte i stanove pred Novu godinu.

Njihovo tržište je Bosna i Hercegovina, ali i susjedna Hrvatska gdje također rade oslikavanje božićnih i novogodišnjih simbola.

Na ideju su došli, kako kažu, razmišljajući kako na pošten način zaraditi dovoljno novca a time i obradovati druge ljude.

Foto: Srećko Stipović
Foto: Srećko Stipović

"Uzeli smo neplaćeni dopust ovaj mjesec i radimo oslikavanje božićnih i novogodišnjih simbola. Tu su jelke, djed božićnjak, Djed Mraz, razne kugle, pahuljice, zvijezde i drugi simboli. Jednostavno dosjetili smo se da bi ovo mogao biti unosan biznis. Nismo se pokajali jer dnevno oslikamo od 20-30 objekata, bilo da je riječ o kafeima, restoranima, poslovnim ili vjerskim objektima. Kada ljudi vide da to dobro radimo uz korektnu cijenu nema problema. Bili smo prošle godine u Vinkovcima, Orašju, Slavonskom Brodu, Županji", kaže Almir Zejnić, rudar rudnika Banovići koji će za ovaj mjesec kako kaže zaraditi koliko u rudniku dobije za pola godine.

Njegov kolega i prijatelj konobar Armin Bosnić dodaje:

"Nismo mi nikakvi umjetnici niti smo se kada bavili tim poslom. Skinemo šablone nakita s interneta, sami ga izradimo i idemo na teren raditi. Dakle nema tu velike priče. Ovdje u Vitezu bili smo i prošle godine, ostavili svoje vizit karte i vlasnik kafea nas je ponovno pozvao. Da nije bio zadovoljan ne bi nas zvao", govori nam Armin.

Foto: Srećko Stipović
Foto: Srećko Stipović

"Nemam zamjerke na njihov rad. Momci su kreativni, ozbiljni i nisu skupi u odnosu na druge ponude koje sam imao", kaže Ivica Čalić, vlasnik kafea Kaktus.

Pitali smo Almira imaju li konkurenciju.

"Naravno u svakom poslu ima konkurencije pa i u ovome. Ali naša konkurencija svake godine kasni. Mi se naradimo posla i zaradimo novaca dok oni počnu raditi. Dakle, uvijek smo ispred konkurencije", dodaje Almir.

Mladići u odorama Djeda Mraza svaki dan od ovog posla zarade kako kažu po 300 konvertibilnih maraka.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG