Dostupni linkovi

Sorensen: Pred BiH brojni politički i ekonomski kriteriji Brisela


Peter Sorensen na konferenciji za novinare, 28. oktobar 2014.
Peter Sorensen na konferenciji za novinare, 28. oktobar 2014.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, koji 31. oktobra napušta ovu funkciju, na oproštajnoj konferenciji za novinare kazao je kako iz BiH ne odlazi razočaran, ali da ide sa osjećanjem da je postojala prilika da BiH brže krene ka EU, ali ta prilika nije iskorištena. Prema njegovim riječima, BiH pripada EU, a da bi to i zvanično postala moraju biti ispunjeni brojni politički i ekonomski kriteriji.

Danski diplomat Peter Sorensen kaže da kao specijalni predstavnik EU, odlazi sa osjećanjem da se moglo uraditi nešto više u protekle tri godine njegovog mandata:

„Odlazim sa tim osjećanjem da je postojala prilika koja se nije iskoristila u jednom trenutku. Ja bih zaista volio da smo mogli započeti pregovore - bili smo jako blizu“, rekao je Sorensen.

U vojoj odlazećoj izjavi, šef Delegacije EU u BiH ipak je optimista kada je u pitanju BiH:

„BiH jeste evropska zemlja koja pripada u EU. Ima puno stvari koje se treba uraditi. Postoje određeni politički kriteriji koji uključuju pitanja poput presude Sejdić-Finci i druga. Tu su ekonomski kriteriji, kriteriji koji se rješavaju u okviru ovog sporazuma za rast i zapošljavanje“, napomenuo je Sorensen.

Ambasador Sorensen ne zna ko će biti njegov nasljednik i kada dolazi, jer je riječ o uobičajenoj proceduri imenovanja specijalnog predstavnika. Tek, nada se da će nova vlast u BiH biti formirana u razumnom roku:

„Ne vjerujem lično da BiH više ima zaista taj luksuz da protrači 11 mjeseci kao što je to bio slučaj prošli put sa formiranjem vlasti. Mislim da će se to, ako ništa, ovaj put promijeniti“, dodao je.

Stvari se i dalje mogu mijenjati nabolje, kaže ambasador Sorensen, koji posebno ističe mehanizam koordinacije u kontekstu negativnog izvještaja o napretku BiH:

„Gotovo 85 posto negativnih nalaza iz izvještaja se može riješiti samim uspostavljanjem koordinacijskog mehanizma. Ja ne znam zašto se to onda ne bi uradilo“, zaključio je Sorensen.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik i šef Delagacije EU u BiH, odlazi na mjesto šefa Misije EU pri Ujedinjenim nacijama, sa sjedištem u Ženevi.

XS
SM
MD
LG