Dostupni linkovi

Pred Savjetom bezbjednosti nova rezolucija o prekidu vatre u Gazi


Izraelske trupe ostale na granici s Gazom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Izraelske trupe ostale na granici s Gazom

Na inicijativu Jordana Savjetu bezbjednosti UN-a predložena je revidirana rezolucija kojom se poziva na trajan prekid vatre u Gazi, nakon što je Izrael povlačenjem snaga iz Pojasa Gaze u utorak okončao kopnenu operaciju pokrenutu 17. jula

Rezolucijom koju je predložio Jordan, osim što se poziva na prekid vatre, osuđuje se "svako nasilje i neprijateljske akcije prema civilima".

Nova ambasadorka Jordana Dina Kavar rekla je da je rezolucija predložena kao dokument koji može biti odmah stavljen na glasanje.

Nacrt rezolucije poziva na "dugoročnijne otvaranje" graničnih prelaza u Pojasu Gaze i poziva UN da uspostave mehanizam za nadzor realizacije prekida vatre.

Američki državni sekretar Džon Keri obrati se objema stranama:

„Sada se nadamo da će se primirje održati. Zato što se Izrael povukao, vraća ljude, završen je posao sa tunelima. Mi želimo da podržimo Palestince u namjeri da unaprijede svoj život, da se otvore granice, omogući dostavljanje hrane, obnova, i ostavri puna sloboda. Ali to treba da se dogodi, uz veliku odgovornost Izraela, što podrazumijeva odustanak od raketiranja i pomjeranje raketa na druga mjesta“, naveo je Keri.

Izrael i Hamas prihvatili su u ponedeljak uveče egipatski predlog o prekidu vatre u cilju okončanja jednomesečnih sukoba, a poslije trodnevnog primirja, u indirektnim razgovorima uz posredovanje Egipta pokušaće se postićo dogovor o dugoročnom primirju.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da je ta grupa prihvatila egipatski predlog.

"Sada je jasno da je interes svih strana da se postigne primirje. Biće to teški pregovori jer i Izrael ima zahtjeve", ocijenio je član palestinske delegacije Basam Salhi.

U međuvremenu, izraelska vojska se povukla u utorak iz pojasa Gaze, rekao je novinarima portparol vojske Peter Lerner i dodao da će vojnici, po direktivi vlade, biti "raspoređeni na odbrambenim pozicijama van teritorije Gaze".

Za četiri sedmice rata, prema posljednjim ciframa koje je objavilo Ministarstvo zdravlja iz Gaze, poginulo je gotovo 2.000 Palestinaca, uglavnom civila, dok je više od 9.000 ranjeno.

Na izraelskoj strani poginulo je 66 ljudi, od čega su svi, sem troje civila, vojnici.

XS
SM
MD
LG