Dostupni linkovi

Predizborna Hrvatska: Neizvjesno do kraja


Tomislav Karamarko i Zoran Milanović
Tomislav Karamarko i Zoran Milanović

Posljednji je dan kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj u nedjelju 8. studenog. Hrvatski građani izabrati će 153 zastupnika na rok od četiri godine. Hrvatska televizija željela je na sučeljavanje pozvati samo velike i njihove potencijalne saveznike, pa kada im je rečeno da se javni servis ne smije tako ponašati, otkazali su bilo kakvo sučeljavanje.

Iako najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje blagu prednost koalicije lijevog centra predvođene socijaldemokratima „Hrvatska raste“, pred „Domoljubnom koalicijom“ desnog centra predvođenom HDZ-om, osim kandidata koji su svi redom uvjereni u svoju pobjedu, nema nekih drugih relevantnijih predviđanja kako će završiti izborni okršaj u nedjelju. Kako god bilo, birališta se otvaraju u sedam ujutro, i na njih će izići 3.791.752 birača. Oni u 10 teritorijalnih izbornih jedinica i 11. izbornoj jedinici za takozvanu dijasporu biraju između 166 izbornih lista – što je dvostruko manje nego pred četiri godine – i u 12. izbornoj jedinici hrvatski građani pripadnici manjina biraju među 41 kandidata za osam zastupnika manjina. Osim koalicija lijevog i desnog centra valja izdvojiti istarske i slavonske regionaliste IDS i HDSSB, koaliciju nezavisnih lista „Most“, populistički pokret „Živi zid“ stranku Milana Bandića, stranku zelene ljevice OraH, stranke Ive Josipovića i Radimira Čačića, bivšu klerikalnu udrugu, a sada stranku „U ime obitelji“,i još mnogo njih. Koje su poruke najvećih? Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u petak u Koprivnici uvjeren je da će njegova koalicija dobiti više glasova nego konkurencija sa desnog centra.

„Relativni pobjednik izbora ćemo biti mi – Hrvatska koja raste. To danas čvrsto vjerujem, puno više nego pred mjesec dana. Jasno je – trend je naš frend. To se naprosto vidi da Hrvati tako razmišljaju i da sve ide u tom pravcu.“

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u četvrtak na velikom skupu u Zagrebu poručuje kako njegova koalicija mora pobijediti.

„Ne zato da bismo mi sutra dijelili sinekure i funkcije, nego je došlo vrijeme da se organiziramo nadstranački. Postoji jedna nadstranka, a to je hrvatska država, dragi prijatelji, i hrvatski narod!“

A što o najvećima misle oni manji, prilično je jasno u ime svih njih izrekao kontroverzni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji na ovim izborima vodi stranku „Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti“. On je u Sisku podsjetio na visok javni dug, visoku nezaposlenost, mnogo onih koji rade, a ne primaju plaću:

To je rekapitulacija – kada podvučete crtu – i HDZ-a i SDP-a. Zato 8. studenog svi na izbore! Neka to bude dan oslobođenja od tih dviju napasti. Svejedno vam je od čega ćete umrijeti – od kuge ili od kolere, ali bolje da ne umiremo. Zato novi, jedini i pravi put!“

Pred dvadesetak dana ankete su davale blagu prednost HDZ-u. Sada je nastupila promjena, upozorava politički analitičar Ivan Rimac.

„Promjena se sastoji u tome da imamo izvjesni mali pad HDZ-a, da imamo blagi rast SDP-a za jedno ili dva zastupnička mjesta više, da imamo vrlo veliki pad ostalih opcija i da imamo vrlo velik rast 'Mosta'. Dakle, 'Most' iz pozicije u kojoj je u prethodnom istraživanju imao jedan do dva mandata sada raste na 10, pa čak i na 12 mandata.“

On dodaje i kako mnogo manje izbornih plakata pokazuje da novo zakonsko uređenje kontrole troškova izborne kampanje očito daje rezultate.

Kritike na račun HRT

Ono što je u svakom slučaju jasno jest da nijedna stranka ni koalicija neće na izborima dobiti 76 mjesta u Saboru, što je većina potrebna za dobivanje mandata za sastavljanje nove hrvatske Vlade. Dakle, trebat će sastaviti većinu i sa 76 potpisa otići predsjednici po mandat, a to zna potrajati. To, čini se, neće biti lak posao, jer lider koalicije „Most“ Božo Petrov najavljuje da će – u slučaju da se „Most“ priključi nekoj od dviju velikih koalicija - dati ostavku.

Posljednji dan kampanje prolazi u sjeni skandala oko izbornog sučeljavanja na Hrvatskoj televiziji kao javnom servisu. Naime, HTV je na temelju – citiramo – uredničke procjene koja se temelji na rezultatima istraživanja javnog mnijenja na sučeljavanje najavljeno za danas pozvao samo dvije velike stranke SDP i HDZ, i njihove potencijalne regionalne partnere– Istarski demokratski sabor i slavonske regionalce HDSSB koje je osnovao Branimir Glavaš kao SDP-ove partnere, i Most nezavisnih lista kao HDZ-ove partnere, tumačeći to svojim diskrecijskim pravom.

Državno izborno povjerenstvo upozorilo ih je da je njihovo tumačenje kriterija izbora sudionika sučeljavanja previše arbitrarno, i da bi takvo sučeljavanje bilo pristrano. Na Hrvatskoj televiziju su onda odlučili da – ako neće biti po njihovom – neće biti nikakvog sučeljavanja. To je odluka koja objektivno odgovara dvjema velikim strankama, a ne odgovara malima, koji cijelo vrijeme tvrde da su zakinuti. Šefove HTV-a koji su tako odlučili prozvao je niz stranaka, kao i - vrlo oštrim priopćenjem – Hrvatsko novinarsko društvo.

XS
SM
MD
LG