Dostupni linkovi

Preduzetnice iz Srbije i sa Kosova: Slični problemi, zajednički interesi


Sastanak Foruma žena, mart 2016.
Sastanak Foruma žena, mart 2016.

Forum žena Srbije i Kosova osnovan je pre tri godine na inicijativu ovdašnje nevladine organizacije "Trans konflikt" i "D for D" iz Prištine, uz podršku engleske ambasade u okviru projekta "Žene za saradnju" i podršku Privredne komore Srbije. U rad ovog foruma od samog početka uključeno je i valjevsko udruženje žena"Eva". Od nedavno ovo udruženje je i koordinatog rada Foruma.

"Mislim da smo uspostavile dobru saradnju i da smo pre svega pokazale da je dijalog moguć i da je prostor naše bivše zemlje jedinstven i da imamo slične probleme i brige kada je u pitanje i žensko preduzetništvo i preduzetništvo generalno. Naš glavni interes je interes poslovne saradnje i komunikacije, jer živimo na malom prostoru koji zahteva da sve zajedno sarađujemo i postižemo dobre rezultate", kaže Ljubica Marković, predsednica udruženja "Eva".

Članice Foruma su sredinom marta boravile u Prištini gde su učestvovale u radu seminara o trgovinskoj saradnji.

"I ovaj seminar je bio fokusiran na edukaciju i to nije prvi seminar tog tipa", kaže Ljubica Marković. "Ovoga puta u fokusu je bila normalizacija spoljno trgovinskih odnosa i usaglašavanje propisa. Imajuči u vidu da Kosovo usaglašava propise i svoju regulativu sa okruženjem bile smo u prilici da čujemo nešto novo o paketu carinskih zakona koji je sada stupio na snagu i pitanjima koje taj propis regulise. Naravno, da su naše preduzetnice imale interesa da čuju i saznaju pod kojim uslovima će se poslovati na Kosovu i šta je to potrebno da bi se roba izvezla legalnim putem i legalno poslovalo na podrućju Kosova."

Na sajmu preduzetništva "Priština 2016", koji se održava krajem ovog meseca,svoj štand imaće i članice Foruma žena Srbije i Kosova. Među njima je i modna kreatorka iz Valjeva Svetlana Enetah.

"Ja sam jako zadovoljna sa njihovim prijemom, sa njihovim radom i ophodjenjem prema nama. Apsolutno nikakvih problema, nikakvih bojazni ne bi trebalo da bude ako neko ima bilo kakvu nameru da radi sa Kosovom. Apsolutno može se raditi bez ikakvih problema, čak mi se čini lakše nego ovde u Srbiji.

Moto ove naše priče je da povratimo to neko druženje, koje smo jednostavno izgubili sa deljenjem naše države i da pokažemo da se može i kroz modu spajati i da su žene svuda iste,sve vole da se lepo obuku i lepo izgledaju", kaže Svetlana Enetah i dodaje da će se na sajmu u Prištini predstaviti kolekcijom svečanih haljina jer je i ovde kao i na Kosovu vreme matura i svadbi.

XS
SM
MD
LG