Dostupni linkovi

Premijerska fotelja nova prepreka za formiranje vlasti


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

I kad se mislilo da će se odricanjem kosovske opozicije od mesta predsednika Skupštine otvoriti put za konstituisanje institucija nakon 5 meseci od izbora, na pomolu je nov izazov – pozicija premijera.

Lideri postizborne opozicione koalicije na Kosovu odlučili su u petak da odustanu od mesta predsednika Skupštine, u nemogućnosti da ospori presudu Ustavnog suda na osnovu koje mesto predsednika Skupštine pripada pobedničkoj partiji, u ovom slučaju Demokratskoj partiji Kosova, Hashima Thacija. Za tako nešto je izražena spremnost ali samo ukoliko predsednica Kosova, Atifete Jahjaga ispuni zahtev da opoziciji da pravo da formira Vladu.

Povlačenje opozicije, međutim, uticalo je na njihov unutrašnji sporazum, a na osnovu kojeg mesto predsednika Skupštine pripada Demokratskom savezu Kosova, a premijersko mesto Alijansi za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja. Nakon povlačenja opozicije, postavljalo se pitanje šta će sada pripasti Isi Mustafi, lideru Demokratskog saveza Kosova.

Avni Arifi, prvi savetnik Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse, kaže da i pored pojedinih izjava zvaničnika Demokratskog saveza Kosova, ovaj sporazum se nije promenio.

„Putem izjava u javnosti videli smo da DSK ima jedan nov pristup. Ali mogu reći da nema promena, i sve dok je stari sporazum funkcionalan, mi smo verni njemu i fokusirani smo tome da se institucije konstituišu“, kazao je Arifi.

Inače, zvaničnici DSK su tokom obraćanja medijima ali i na društvenim mrežama istakli neophodnost da se sporazum razmotri, pošto je ova koalicija sada izgubila mesto predsednika Skupštine. Zvaničnici pretenduju i mesto premijera za lidera ove partije.

A u vezi ovih dešavanja unutar opozicije, analitičar Petrit Zogaj za RSE kaže da postaje jasno da je DSK posvećen da vodi buduću Vladu.

„Jasno je da se iz izjava poslanika ove partije može shvatiti da ova partija treba da preuzme tu odgovornost jer ima najveći broj poslaničkih mandata unutar koalicije. Drugim rečima, DSK nagoveštava da oni trebaju da vode Vladu Kosova“, kazao je on.

A s druge strane, Demokratska partija Kosova je stavila svima do znanja da neće prihvatiti da bilo ko drugi vodi buduću vladu osim njih, a da će u suprotnom uslediti ponovni izbori.

U međuvremenu, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, pozvala je ponovo sve lidere političkih partija da okončaju proces formiranja novih institucija.

U izjavi za RSE, njen savetnik Arber Vllahiu, kazao je da ovo odugovlačenje ometa državno funkcionisanje i onemogućava međunarodnu konsolidaciju zemlje.

“Krajnje je vreme da politički lideri prevazidđu sopstvene interese i sve ometnje a kako bi se izgradile održive I sveobuhvatne institucije”, kazao je on.

Vllahiu je dodao da predsednica traži od političara da shvate ozbiljnost situacije i da putem dijaloga i kompromisa izvade zemlju iz stagnacije.

XS
SM
MD
LG