Dostupni linkovi

Odgođena presuda Bosniću za podsticanje na terorizam


Husein Bilal Bosnić
Husein Bilal Bosnić

Sud BiH odgodio je izricanje prvostepene presude protiv Huseina Bilala Bosnića, optuženog za podsticanje na terorizam i vrbovanje mladih za odlazak na strana ratišta, sa srijede na četvrtak.

Prema optužnici Bosnić se tereti za propagiranje i širenje radikalizma kako u BiH tako i regionu, ali i javno podstrekivanje na priključenje terorističkim organizacijama. Uhapšen je prošle godine u jednoj od najopsežnijih akcija bh. sigurnosnih struktura nazvanoj “Damask”, a suđenje je počelo u februaru ove godine.

O optužbama se izjasnio: “Nisam kriv.”

Zapaljivim je govorima od kojih su brojni objavljivani i na You tube-u,pozivao na podršku "Islamskoj državi" i odlazak na strana ratišta, gdje bi ginuli kao heroji.

“Nema čovjeka koji nije čuo za mudžahide. Žalost je samo što mi nismo sa njima. Molimo Allaha da nas proživi kao šehide, makar da umremo u posteljama”, poručivao je.

Tužilaštvo smatra da je Bosnić počinio djelo koja mu je stavljeno na teret i da su direktne posljedice takvog djelovanja smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao militanti Islamske države.

Tako smatraju kako su riječi Bilala Bosnića odvele su u smrt Emraha Pilipovića, Samira Begića, Amira Crnjekovića, Ismara Mešinovića, Azmira Ališića i Muaza Šabića.

Za smrt svojih sinova pred sudom su svjediočeći Bosnića optužili i roditelji poginulih.

Rifat Šabić, čiji je sin Muaz Šabić 7. novembra 2013. otišao u Siriju kazao je kako je osnovni i jedini razlog odlaska njegovog sina na ratište u Siriji bila upravo predavanja, govori i hutbe Bilala Bosnića, koji podsticao mlade ljude pa postanu dio terorističke grupe IS.

I Ekrem Šabić, za pogibiju njegovog sina Nermina u Siriji odgovornim je naveo Huseina Bosnića kod kojeg je njegov sin boravio prije odlaska. Ne zna kako mu je sin nastradao u Siriji, ali je za taj događaj saznao od kćerke.

“Ubio mi je sina”, rekao je Šabić na suđenju, te dodao: “Tvrdim da je moj sin iz njegove kuće otišao u Siriju, a prije toga je išao na kurs gdje je učio rukovati oružjem”.

Otvoreno je optužio Bosnića da obučava i odvodi ljude da ratuju u Siriji.

Brojni su svjedoci tvrdili kako osobe koje su odlazile na ratište nisu imale niovca za tako dalek put, što je otvorilo I dimenziju njihovog finansiranja.

Tužilaštvo BiH je tokom procesa navelo kako se iz arapskih zemalja na njegov račun slilo oko 200.000 dolara. Odbrana tvrdi da se radi o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine, dok tužilaštvo vođeno navodima svjedoka smatra da je novac bio namijenjen finansiranju regrutovanja mladića iz BiH za borbu na strani IS-a.

U svojim je hutbama, tako nerijetko, propagirao džihad i radikalizam I nije krio potporu vođstvu islamske države.

"Evo vam sada prilike, evo došao vam je musliman, koji je iz poslanikove loze, kojeg ako sad ne podržite, dovoljno ste o sebi dokrajali svom Kufru i o svojim zabludama kazali. Pa evo prilike i ovima što se suprotstavljaju da potraže svoja prava pod kišobranom islama", govorio je Bosnić u jednom od brojnih obraćanja vjernicima.

Tužilac Dubravko Čampara predložio je izricanje sankcije kojom će biti ispunjena svrha kažnjavanja, a prijedlog je i da Bosnić ostane u pritvoru dok ne bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Odbrana je predložila da Sud donese oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Bosnić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. U borbi na ratištima u Siriji i Iraku prema istraživanju koje je uradila Atlanska inicijativa, nalazi oko 120 državljana BiH, a oko 50 ih se vratilo, i oni se smatraju potencijalnom prijetnjom za bh sigurnosni sistem.

XS
SM
MD
LG