Dostupni linkovi

Previranja u Pozitivnoj Crnoj Gori


Darko Pajović
Darko Pajović

Nakon brojnih političkih udaraca od osnivanja, najmlađa opoziciona partija Pozitivna Crna Gora se suočava sa novim udarom u kome grupa viskih funkcionera zahtjeva ostavku predsjednika stranke Darka Pajovića. Dodatni problem je, što je zahtjev objelodanjen u veoma važnom političkom momentu, dok opozicione partije i Socijaldemokratska partija pregovaraju o formiranju zajedničke vlasti u Podgorici, a time i razvlašćivanju Demokratske partije socijalista.

U inicijativi grupe visokih funkcionera Pozitivne za smjenu predsjednika Darka Pajovića i održavanje vanrednog kongresa stranke navodi se, da su unutarstranački odnosi određeno vrijeme na niskom nivou, a nepovjerenje u vrhu stranke je zabrinjavajuće, što je nepremostiva prepreka za stvaranje jake stranke koja će biti okosnica budućeg političkog razvoja društva.

Inicijatori naglašavaju da je značajni uspjeh teško je postići bez kapitalnih perosnalnih promjena u stranci.

Prema riječima jednog od potpisnika inicijative Dritana Abazovića, inicijativa nije nova, već je odluka o održavanju izbornog kongresa donesena jednoglasno prije sedam mjeseci nakon slabih izbornih rezultata tokom prošlogodišnjih izbora u nekoliko gradova, a trebalo bi da se održi do kraja godine:

„Došlo je do situacije da zaista održimo taj kongres i analiziramo generalno sve ono što je učinjeno u prethodnom periodu gdje je bilo i dobri i manje dobrih stvari. Ja zaista tu ne vidim nikakav problem ni u demokratskoj proceduri niti u nečemu što nije karakteristika svih ozbiljnih stranaka. Potpuno je legitimno razmišljati na dva načina. Za nekoga je nešto uspjeh, za nekoga je nešto neuspjeh, ali mislim da to nije razlog za bilo kakvu dublju svađu, podjelu ili nečega što bi generalno štetilo kompletnoj stranci. Mislim da se ponašamo odgovorno što analiziramo svoje učinke“, konstatuje Abazović.

Osnovni problem za širu političku javnost je, što je ova inicijativa dospjela u medije usred pregovora opozicije sa Socijaldemokratskom partijom o formiranju vlasti u Podgorici, čime bi vladajuća Demokratska partija socijalista bila razvlašćena. Abazović priznaje da je problem tajming kada je inicijativa anonimno dostavljena medijima, ali vjeruje da to neće ugroziti pregovore:

„Mislim da je vrlo neodgovoran čin onoga koji to proslijedio u medije, s obzirom da se to tiče samo članova i funkcionera Pozitivne CG. Nije nešto što se tiče šireg broj građana Crne Gore. Iz tog razloga želim da izrazim svoje zaista veliko nezadovoljstvo i da kažem da je jedan takav neodgovoran čin samo vjetar u leđa DPS-u i otvaranje prostora za neke špekulacije koje eventualno mogu da naruše dobru atmosferu opozicionih stranaka pred ove, čini mi se završne pregovore u Podgorici Ali što se tiče pregovora u Podgorici lično mislim da oni ni nakoji način ne mogu da budu ugroženi zbog ovoga. Zaista želim da relaksiram javnost. Pozitivna nikada nije pravila nikakav problem. Ona je bila vrlo jasna da ne želi sa DPS-om, da su joj prihvatljivi svi mogući modeli koji bi vodili tome da DPS ide u opoziciju. To je nedvosmislen stav.“

Drugi problem koji se javio je reakcija samog predsjednika stranke čija se ostavka zahtjeva. Darko Pajović je u saopštenju oštro optužio pojedine potpisnike inicijative da pomažu Demokratskoj partiji socijalista i da opstruiraju pregovore sa opozicijom o formiranju vlasti u Podgorici.

Pokušali smo bezuspješno tim povodom da kontaktiramo Pajovića, jer je otvoreno pitanje - zašto nije reagovao ranije, ukoliko je imao saznanja da je dio funkcionera nelojalan partiji, već je sa tom tvrdnjom izašao u javnost pošto je objavljena inicijativa o njegovoj smjeni. Dritan Abazović je iznenađen tvrdnjama Pajovića:

„Ne mogu da opravdam to ničim, jer sam zaista iznenađen. Pripisaću to nekoj afektivnoj reakciji u jednom određenom momentu. Ali realno ne želim nikakav dodatni komentar. Mislim da je to saopštenje vrlo neodgovorno i zaista na štetu Pozitivne, a čini mi se i kompletne političke javnosti jer to nije način na koji, pogotovo neko ko je predsjednik stranke, treba da komunicira sa bilo kim.“

Pozitivna Crna Gora je osnovana prije nešto više od dvije godine. Nakon dobrih početnih izbornih rezultata, vrlo brzo je došlo do rasipanja stranke, odlaska odbornika u lokalu uz optužbe za političku korupciju, pojedini poslanici su napustili klub pozitivne, raspušten je i politički savjet sastavljen od intelektualaca i nestranačkih ličnosti.

Brojni politički udarci u uticali da se umanji povjerenje u tu stranku koja je proklamovala evropske ciljeve, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje građanskog društva jednakih šansi. Na pitanje da li će posljednji događaj uticati negativno na produbljivanje krize u Pozitivnoj, Abazović kaže:

„Vjerovatno hoće. Mislim da sve ono što smo uspjeli da pročitamo juče govori da je već sad u ovom momentu ostavilo neke posljedice. Ali mislim da se svi moramo učiti demokratiji. Da nije samo poenta u tome da mislimo da se prostim promjenama koje će u Crnu Goru doći prije ili kasnije, da će demokratija samim tim biti inkorporirana u naše živote. Mi svi dakle pojedinačno kao individue moramo da se učimo i procedurama i demokratiji i različitim mišljenjima i različitim pristupima i modelima.“

XS
SM
MD
LG