Dostupni linkovi

Prevremeni izbori u Srbiji: To be or not to be


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Fifti-fifti je odgovor premijera Srbije na pitanje o raspisivanju prevremenih izbora, ali je Vučić dodao da ga, kao i MMF, brine sudbina strukturnih reformi i sprovođenje racionalizacije javne i lokalne uprave, što bi i te kako kasnilo u slučaju izbora. Otuda je u dilemi raspisati ih ili ne, ali nekako se ima utisak da ih pre vremena neće biti. Ustavnog osnova za raspisivanje prevremenih republičkih izbora nema, a nema ih ni za prevremene izbore u Vojvodini, na šta je podsetio i predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, ali ovde ni Ustav nije sveto slovo.

Do kraja septembra, ponovio je Vučić, pašće odluka o tome hoće li biti prevremenih izbora, a onda je sarkastično dodao:

„Neka ono pobeđuju sa po 30, i 40 posto, ja prihvatam da su u pravu, mi smo negde na ivici cenzusa i to je to, a da li ćemo ići na izbore obavestiću vas pre kraja septembra. Samo ih podsetite na te procente i kad izbori prođu. A ja im unapred čestitam na izvarednom rezultatu svima.“

Iako očijuka sa idejom prevremenih izbora, premijer Srbije najbolje od svih zna da bi nekoliko izgubljenih meseci zbog ponovnog otvaranja birališta, za čime nema baš nikakve potrebe – što, uostalom, kažu i u njegovoj i u partiji glavnog koalicionog partnera – moglo da mu se vrati kao bumerang. Ne samo od strane MMF-a, koji očekuje završetak ozbiljnog reformskog posla; prevremeni izbori doneli bi mu mnogo problema i u Briselu i to taman kad je ostvario visok profit zbog sporazuma sa Prištinom.

Teško i građanima može da se objasni čemu uopšte spinovanje o prevremenim izborima. Vladajućoj koaliciji nije prošao četvorogodišnji mandat, nije izgubila većinu u parlamentu, naprotiv, koalicija funkcioniše dobro, dakle – nema ustavnog osnova za vanredne izbore.

O tome zašto Vučić flertuje sa idejom prevremenih izbora Vladimir Goati, politički analitičar i predsednik Transparentnosti Srbija, za Radio Slobodna Evropa kaže da je vlast možda u iskušenju da time dokrajči ionako slabu opoziciju:

„Liderske ambicije vođa opozicije su toliko velike, da oni ne mogu da se o elementarnim stvarima dogovore i normalno je da vlast nastoji da iskoristi tu slabost opozicije. Dakle, opozicija praktično ne postoji, bokserskim rečnikom rečeno, ona je grogi i verovatno se očekuje da ona na sledećim izborima doživi nokaut, čime bi praktično nestala sa scene. To, inače, nije dobro ne samo za Srbiju – to , što je još važnije, nije dobro za demokratiju jer vlast bez opozicije nigde nije uspešno funkcionisala“, ocenjuje Goati.

Vanredne izbore premijer bi, prema Ustavu, mogao izazvati ako bi podneo ostavku jer bi to najverovatnije značilo pad Vlade i raspuštanje skupštine, ali parlamentarna opozicija bi to mogla blokirati na nekoliko meseci ukoliko bi podnela predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi. Vlada, naime, tada ne može predložiti raspuštanje parlamenta.

Uprkos tome, predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić zahvalio je Vučiću zbog namere da podnese ostavku i raspiše izbore. Uz to je obelodanio da će se kandidovati za predsednika republičke, a ne pokrajinske, vlade i već započeo predizbornu kampanju.

Poslednja istraživanje Demokratskoj stranci daju sedam odsto glasova, ali Pajtić u to ne samo da ne veruje nego tvrdi da bi trećina biračkog tela, kad se ne bi bojala, glasala za njegovu stranku.

Pajtićevu najavu kandidature za premijera Srbije potpredsednica Vlade i SNS-a Zorana Mihajlović ocenila je kao vic, a izgleda da se i Vučić tim povodom silno zabavlja.

Da li je lider Demokrata sebi zacrtao premijersku metu ne bi li podigao adrenalin stranci i biračima ili zaista procenjuje da može postati premijer Srbije pitali smo potpredsednika DS-a Borislava Stefanovića.

„Pa, dobro, to će izbori pokazati. U parlamentarnom sistemu se šefovi stranaka kandiduju da njihova stranka dobije većinu u parlamentu, kako bi oni time formirali vladu. Dakle, ja bih to malo ovako šire objasnio. Mislim da će vreme pokazati, a pre svega građani Srbije, koji će odlučivati da li žele nastavak ovih okolnosti pod kojima Srpska napredna stranka vodi Srbiju u opšte siromaštvo, bedu i nezaposlenost, a da i ne govorim o nedostatku slobode“, kaže Stefanović.

Zoran Živković
Zoran Živković

O tome koliko je realna Pajtićeva ambicija da postane sledeći srpski premijer za naš radio govori i lider Nove stranke Zoran Živković.

„Mislim da je ta ambicija prirodna, Pajtić je već više od deset godina premijer Vojvodine, tako da nesumnjivo da ima iskustvo na toj izvršnoj funkciji; naravno, posao u Republici je veći nego u Pokrajini, ali sa iskustvom koje ima mislim da Pajtić ne bi imao nikakvih problema da zauzme tu funkciju. Naravno, da bismo došli do te šanse, opozicija mora da napravi jednu ozbiljnu koaliciju, kampanju i program kojim će biti zaustavljena vlast Aleksandra Vučića.“

Lider Nove stranke, međutim, ne veruje da će Vučić odlučiti da raspiše vanredne izbore i to objašnjava:

„Ja mislim da Vučić nema hrabrosti da raspiše izbore, bez obzira što ga svi obasipaju istraživanjima u kojima je on najpopularniji. Mislim da on opravdano strahuje da su ta istraživanja prenaduvana i da bi, da sad raspiše izbore za srpski parlament napravio grešku koja bi ga skupo koštala. On zna da će na izborima za lokal i za skupštinu Vojvodine dobiti prvi šamar u svojoj vladavini, nešto slično onome što je Slobodan Milošević dobio 1996. na lokalnim izborima u Srbiji. On je spreman da primi taj šamar u nadi da to neće biti i nokaut, ali sam siguran da nema hrabrosti da istovremeno rizikuje i mesto premijera“, ocenjuje Živković.

Osvrćući se na Pajtićevu izjavu da neće praviti „frankeštajnovske koalicije“, Borislav Stefanović kaže da to treba shvatiti kao odbijanje DS da ulazi u bilo kakve saveze sa strankama desnice – DSS-om, Dverima, Radikalima, strankom Nenada Popovića i sličnim režimskim ekspoziturama:

„On je mislio pre svega, a i očigledno je nastojanje Demokratske stranke, da pravi koaliciju sa Novom strankom Zorana Živkovića, strankom Veroljuba Stevanovića, Boška Ničića i Dušana Petrovića. To je ono što vidim da je opšte raspoloženje u vrhu stranke, a ja sam na poslednjem Glavnom odboru tražio da se to ne radi, zato što smatram da stranke treba okupljati pre svega na programskim i na vrednosnim osnovama, a ne samo na tome da li je neko protiv Vučića; da je neko protiv Vučića čini mi se da je conditio sine qua non, dakle, to je nešto što je apsolutno neophodno, ali nije dovoljno“, smatra Stefanović.

Ima li ikakvog osnova da se Bojanu Pajtiću nasmeši premijerska funkcija u eventualnom scenariju prevremenih skupštinskih izbora? Vladimir Goati:

„Ja u to, nažalost, sasvim je svejedno da li to želim ili ne želim – ne verujem. To je lepa želja, ali mislim da na putu njene realizacije stoji jedna nepremostiva prepreka, a to je rejting Demokratske stranke“.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Goati ocenjuje da opozicija, ovako ireverzibilno usitnjena, ne zna šta da suprotstvi vlasti koja je preuzela njenu evropsku agendu.

„Ne možete vi Srpsku naprednu stranku kritikovati zato što je prihvatila vaše ideje. U politici ne možete da se zaklanjate za neka autorska prava jer ta prava ne postoje“, kaže Goati i dodaje da umesto toga opozicija treba da se usredsredi na konkretne neuspele projekte vlasti – od nefunkcionišućeg pravosudnog sistema, tajnih ugovora, korumpiranih univerzitetskih profesora koji još uvek neometano rade.

U pogledu prognoza šansi razjedinjene srpske opozicije na predstojećim izborima, i u Vojvodini i na drugim lokalnim nivoima, Goati da ne vidi indicije da opozicija izađe iz ove beznadežno marginalne situacije i da, ako se ništa bitno ne promeni, ako, dakle, nastavi ovako razbijena i ako mnogo više energije bude trošila u međusobnim liderskim gloženjima nego u borbi protiv vlasti, može sama sebi zabiti poslednji ekser u kovčeg.

XS
SM
MD
LG