Dostupni linkovi

Priboj u iščekivanju Finaca: Nova nada za FAP


Premijer Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije "Sisu automobili" Tim Korhonen u poseti FAP-u prošle godine
Premijer Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije "Sisu automobili" Tim Korhonen u poseti FAP-u prošle godine

Nakon posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Finskoj i razgovora sa čelnicima kompanije „Sisu automobili“, koja je zaiteresovana za kupovinu nekada najvećeg proizvođača teških kamiona na Balkanu, pribojskog FAP-a, čini se da je razrešenje sudbine ovog kolektiva na pomolu.

Najava premijera Vučića da će se krenuti sa proizvodnjom, u FAP-u i u Priboju očekuju sa nestrpljenjem, ali i sa zebnjom jer kako kažu agonija traje više od 25 godina. Otpuštanje radnika, štrajkovi, proces restrukturiranja, isuviše dugo traju .

„Ja mislim da sigurno 90 posto jedva čeka da se nešto reši. Jer 25 godina mi tavorimo. Borimo se da prežimo. Većina mašina je u funkciji i mislim da kadra ima dovoljno. Možda za rad na nekim mašinama treba primiti mladje radnike“, kaže presednik Samostalnog sindikata u FAP-u Milorad Dragaš.

FAP je prošle godine proizveo deset kamiona za Vojsku Srbije, foto: Danica Gudurić
FAP je prošle godine proizveo deset kamiona za Vojsku Srbije, foto: Danica Gudurić

Ukoliko finska kompanija Sisu pokrene proizvodnju u FAP-u to je konačno i šansa i da Priboj krene napred objašnjava predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić. U protivnom, morali bi da se okrenemo razvoju drugih privrednih grana, koje sigurno Priboju ne bi vratile staru slavu, kada je bio jedna od najrazvijenih opština u Srbiji.

„Okrećemo se i sada razvoju turizma, poljoprivrede i stočarstva, ali Priboj je oduvek imao industrijsku tradiciju. U grbu Priboja i dalje stoji zupčanik, i mi se nadamo da ćemo u budućnsti ovde proizvoditi najsavremenije kamione“, navodi Vasilić.

Uz dobrog strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju u FAP-u, ne samo da bi oživeo Priboj već i kompletan Zlatiborski okrug. Jer, razvoj Priboja i okolnih opština počeo je i, kako mnogi kažu, završio se sa FAP-om.

Dok čekaju da se reši sudbina nekadašnjeg giganta u opštini sa 27.000 stanovnika i prosečnom zaradom od 28.000 dinara, koju opštinu svrstava među najsiromašnije, meštani ove pogranične opštine preživljavaju kako znaju i umeju. Pomalo od poljoprivrede, a najviše od primanja penzinera kojih je oko 7.200 a mnogi kraj sa krajem sastavlju radeći sezonske poslove u Crnoj Gori i Srbiji.

Građani Priboja o FAP-u
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Nekada je u FAP-u radilo 7.000 radnika. Sada u matičnom preduzeću i četiri zavisna preduzeća oko 10 puta manje. Proizvodnja iz godine u godinu je opadala, pa je prošle godine proizvedeno samo 10 kamiona za Vojsku Srbije.

U maju prošle godine potpisan je memorandum o saradnji FAP-a i finske kompanije. U ime Vlade Srbije memoradum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a u ime finske kompanje „Sisu automobili “ vlasnik Tim Korhonen.

Premijer Vučić je najavio da se narednih meseci očekuje završetak svih potrebnih procedura oko strateškog partnera za pribojski FAP.

XS
SM
MD
LG