Dostupni linkovi

Priča Predraga Vujanca: Nijednom se nisam prepustio očaju


Predrag Vujanac
Predrag Vujanac

Srbija je, prema poslednjim istraživanjima, prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto.

Kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

Na svetski Dan borbe protiv raka, prenosimo priču Predraga Vujanca, novinara iz Valjeva, koji je pre pre sedam godina sasvim slučajno, otkrio promenu na levom testisu. Pre toga nije imao nikakvih tegoba, niti zdravstvenih problema.

Kaže da je znao o čemu se radi i pre nego što mu je zvanično uspostavljena šokantna dijagnoza - maligni tumor testisa.

Prema Vujančevim rečima, za njega je najveće iznenađenje što u tom trenutku nije osećao nikakav strah.

"To više nije bilo pitanje straha, već dileme da li je bolest na vreme otkrivena i da li će biti mogućnosti da se to reši na najbolji mogući način", započinje Vujanac svoju ispovest.

Usledila je operacija, pa dve hemo-terapije u Beogradu. Optimizam ga ni u tim trenucima nije napuštao.

Bio je ohrabren primerima bicikliste Lensa Armstronga i fudbalera Arjena Robena, koji su u potpunosti izlečili isto maligno oboljenje.

"Trudio sam se da se ponašam kao da se ne dešava ništa toliko strašno, ni toliko značajno. Terapiju sam podneo prilično dobro. Bilo je te karakteristične mučnine, zaista u jakom obimu. Jedina drastična promena bila je to što sam potpuno ostao bez dlaka", priča nam valjevski novinar.

Bolnica
Bolnica

Iako je imao sreće da mu je tumor otkriven u najranijoj fazi, ipak, suočavao se sa sumnjama da bi opaka bolest mogla da se vrati. Međutim, naglašava da se ni u jednom trenutku, tokom čitavog procesa izlečenja, nije prepuštao očaju.

"Koliko god možemo da budemo hrabri, jaki i stabilni, da znamo šta treba činiti i koje korake praviti da bi se sve privelo najboljem mogućem rešenju, uvek postoji ta senka sumnje i senka straha. To je apsolutno nesporno i lagao bih kada bih rekao da to nije postojalo. Međutim, mislim da je jako važno ući u celu tu priču sa unutrašnjom hrabrošću, jer glava je čudo. Glava može da napravi mnogo veće probleme nego što ih pravi telo. Bez obzira na sve nikako ne treba klonuti, niti se prepustiti očaju", reči su našeg sagovornika.

Vujanac iz svog iskustva i sa vremenske distance od sedam godina kaže da bilo kakav negativan pristup pri suočavanju sa ovakvom bolešću može da stvori dodatni problem.

"Po meni, treba gurati što je moguće više, treba živeti što normalnije, bez obzira koliko traje terapija i na koji način se to odvija. Čovek jednostavno ne sme da se izoluje, da ne ode od porodice i prijatelja, niti da na bilo koji način pokaže da se predao", savetuje Vujanac.

U trenutku kada je saznao da ima rak testisa Predrag Vujanac imao je 37 godina. Danas je potpuno zdrav čovek.

Poručuje da bi način na koji je on, najpre prihvatio, a kasnije pobedio bolest, može da posluži kao primer svima koji se spletom nesrećnih okolnosti nađu u sličnoj situaciji.

"Sa ove distance mi izgleda čak suludo način na koji sam se ponašao tokom bolesti. Praktično sam samo tri nedelje bio na bolovanju, a sve ostalo je bilo potpuno normalno. Ali, ispostavilo se, barem na mom slučaju, da je to bio pravi način da uspešno prebrodim čitav taj period, kao i sve moguće dileme, sumnje i strahove. Tako da, to je neki moj savet", zaključuje Predrag Vujanac.

XS
SM
MD
LG