Dostupni linkovi

Priča udaljena pet milijardi kilometara


Prošlo je nekoliko dana od historijskog susreta NASA-ine letjelice New Horizons sa Plutonom.

Njihovo zbližavanje donijelo je i još uvijek donosi donedavno nepoznate informacije, a pored naučnih činjenica tu su i zanimljivosti poput brzine kretanja ili imena Plutonovih regija.

Donosimo vam deset činjenica koje možda do prije dva dana uopće niste ni znali.

1. New Horizons najbrža je mašina koju je čovjek ikada napravio. Samo devet sati nakon lansiranja 2006. godine letjelica je došla do Mjeseca, a trenutno se kreće brzinom od 57.000 kilometara na sat ili 16 kilometara u sekundi.

2. Prve detaljne fotografije Plutona otkrile su da je patuljasta planeta široka 2.370 km, što je za oko 70 kilometara više nego što smo pretpostavljali.

3. Pluton ima atmosferu načinjenu od azota, a tlo je prožeto raznim elementima, ali prvenstveno spomenutim azotom i metanom.

4. Astronomi su počeli davati imena regijama na Plutonu. Tamni region poznat kao Kit sada nosi naziv Cthulhu prema božanstvu koje je kreirao pisac Howard Phillips Lovecraft. Jedan region nosi ime po Meng-p’o, božanstvenoj osobi u Budizmu, a drugi po Balrogu, karakteru iz romana Gospodara prstenova.

5. New Horizons sada leti prema Kupierovom pojasu kako bi ispitao objekte pod nazivom Quaoar, Eris, Makemake, Haumea i Sedna.

6. Iako letjelica prvenstveno troši solarnu energiju, zbog daljine Sunca New Horizons radi trošeći plutonij koji će njegove instrumente pokretati do 2020. godine.

7. Pluton je prestao biti planeta samo nekoliko mjeseci nakon lansiranja New Horizonsa, a danas je najveća patuljasta planeta u našem Sunčevom sistemu.

8. Letjelica je najviše vremena provela "spavajući", ali se probudila 2007. godine kada je prolazila pokraj Jupitera kako bi ga fotografisala.

9. Iako je prvenstveno planirano da New Horizons ispita samo Pluton i njegov mjesec Charon, stvari su se promijenile kada su nakon lansiranja otkriveni mjeseci Nix, Hydra, Styx i Kerberos.

10. Letjelica sa sobom nosi pepeo Clydea Tombaugha, astronoma koji je 1930. godine otkrio tadašnju devetu planetu. Prije nego što je umro 1997. godine, izrazio je želju da se njegov pepeo odnese u svemir. NASA je na to pristala i pričvrstila njegove ostatke za New Horizons.

XS
SM
MD
LG