Dostupni linkovi

Prijeti bojkot nastave zbog problema sa psima lutalicama u Sarajevu?


Ulični psi u Sarajevu
Ulični psi u Sarajevu

Napadi pasa lutalica u Sarajevu su učestali, situacija je van kontrole i ako vlasti ništa ne urade, škole će biti zatvorene. To je najavio predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro.

“Ako treba zatvoriti škole zbog bezbjednosti djece, evo prilike, pa ćemo to uraditi.”

Agresivni psi svakodnevno napadaju djecu, učenike i prosvjetne radnike, zbog čega roditelji, učitelji i sindikat obrazovanja traže da vlasti konačno ozbiljno počnu rješavati ovaj problem, koji je postao gorući u Sarajevu.

"Mi ne dozvoljavamo i ne želimo čuti izgovore nadležnih kako nisu nadležni za ovaj problem. Podsjećamo javnost, a posebno predstavnike svih organizacija koje se bave zaštitom životinja, da ljudi isto imaju pravo na život, pravo na slobodu i sigurnost “, istakao je Sivro.

Dvorišta vrtića i škola okupljališta su pasa lutalica, što vaspitačima otežava posao.

Obraćali smo se i nadležnim općinskim službama, obraćali smo se i Veterinarskoj stanici u Kantonu Sarajevo. Pokušavali smo objasniti da smo nemoćni da pomognemo, ali i da dovodimo u pitanje boravak djece u vrtićima. Odgajatelji ne mogu voditi djecu u dvorište koje je puno pasa lutalica”, objašnjava direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva “ Mirjana Jovanović Halilović.

Ni direktori osnovnih škola ne mogu garantovati sigurnost učenicima.

“Kada se pojavi čopor pasa u jednom školskom dvorištu, gdje je petsto ili šesto učenika, niko ne zna šta uraditi. Pitanje je da li će psi samo proći ili će napasti nekoga”, kaže Muamer Tinjak iz Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Sindikat srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo poziva udruženja za zaštitu životinja da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Neka otvore svoje fondove i ulože novac, kako bi se problem riješio”, istakao je predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Ukoliko nadležni nastave s ignorisanjem problema, poručeno je da će se organizovati sve zakonom dozvoljene aktivnosti, pa i one najradikalnije, poput građanske neposlušnosti, bojkota, protesta.

Ovaj problem se ne rješava već pet godina, od kada je donesen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se ne dozvoljava eutanazija već metoda "uhvati, steriliši i pusti". Zakon se nije primjenjivao kako treba, pa je zbog toga na ulicama Sarajeva, prema nekim procjenama, više od 10.000 nezbrinutih pasa.

Gotovo svakodnevno, zbog ujeda pasa, građani traže medicinsku pomoć. U prvih osam mjeseci zabilježeno je oko 670 ujeda pasa lutalica, podaci su Zavoda hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo je odlučila ponovo otvoriti kafileriju.

„Nama samo treba veterinarska služba da bude s ekipom na licu mjesta, dojava policije, građana da se nešto dešava, idu na lice mjesta, hvataju tu opasnu životinju, i ide u proceduru koju odredi veterinar," objašnjava ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović.

Kafilerija bi trebala početi raditi za nekoliko dana, kaže Ahmed Đipa, portparol KJKP "Rad".

„U 'Radu' se odvijaju intenzivne pripreme. Vjerovatno će biti spremna tri vozila, tri ekipe, ali, kažem, radiće se sukladno postojećim zakonskim propisima.“

Ukoliko kantonalna Vlada i krene sa najavljenim mjerama, opštine će morati graditi nova prihvatilišta. S obzirom na broj lutalica, takvih prihvatilišta trebalo bi biti najmanje sedamdeset, a sada ih ima samo dva.

XS
SM
MD
LG