Dostupni linkovi

Priština i Beograd očekuju nove sporazume do kraja meseca


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Autor: Zijadin Gashi (Prevela Zulfija Jakupi)

Priština i Beograd očekuju da se neke od tema o kojima se pregovaralo u političkom i tehničkom dijalogu zatvore novim sporazumima do kraja ovog meseca.

Očekuje se da se sastanak na tehničkom nivou održi u ponedeljak (24. avgusta), dok je za dan posle najavljeno održavanje sastanka premijera Kosova i Srbije, Ise Mustafe i Aleksandra Vučića.

Delegacije Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije, pokušavaju da finalizuju sporazum o telefonskom kodu Kosova, energetici, što uključuje i distribuciju na severu Kosova, kao i sporazum o Zajednici (Asocijaciji) opština sa srpskom većinom i uklanjanje barikade, nazvane "Park mira" sa mosta na reci Ibar u Mitrovici.

Premijer Kosova Isa Mustafa kaže da jedna od natežih tema ostaje formiranje Zajednice srpskih opština. Za sada, on ne očekuje da pitanje Zajednice bude zatvoreno, ali očekuje da se makar postigne novi načelni sporazum.

"Ima još otvorenih pitanja. Mi insistiramo i stojimo na na tome da Zajednica nema nikakva izvršna ovlašćenja i da ne bude treći nivo vlasti Kosova, ali da se pronađe način kako da Zajednica podrži i pomogne ekonomski, kulturni i obrazovni razvoj opština sa srpskom većinom", kazao je Mustafa.

S druge strane, Beograd zahteva izvršna ovlašćenja za Zajednicu, zbog čega sporazum još uvek i nije finalizovan.

Vlada Kosova se suočava sa unutrašnjopolitičkim pritiskom opozicije koja je protiv osnivanja te Zajednice.

Prvi potpredsednik Pokreta "Samoopredeljenje" Driton Çaushi izjavio je da će se Zajednici suprostaviti radikalnim sredstvima.

"Bićemo radikalni u suprotstavljanju sporazumu o Zajednici opština sa srpskom većinom. Ukoliko se tako nešto realizuje i prođe, onda je teško zamisliti lošiji momenat po nezavisnost Kosova, od njenog proglašenja", kazao je Çaushi.

Što se tiče drugih tema u dijalogu sa Beogradom, premijer Mustafa ne očekuje mnogo problema. Prema njegovim rečima, sada je samo do srpske strane da li će biti spremna za sporazum, pošto kosovska strana smatra pregovore o telefonskom kodu i energetici završenim.

"Dio dogovora za telefonski kod je završen, ukoliko se neko nije pokajao, onda ćemo imati pitanje energetike i mosta na reci Ibar. Mi smo preneli naše stavove Federiki Mogerini da želimo da to postignemo u paketu, a ne da se potpiše kao paket. Ne želimo da se dogovori potpišu pojedinačno ili da neki od sporazuma ostane za kasnije, zato što postoji sumnja da će se to posle odužiti i teže postići", izjavio je Mustafa.

Ranije je i premijer Srbije Aleksanadar Vučić najavio mogućnost da otvorene teme u dijalogu sa Prištinom budu zatvorene do kraja avgusta.

Politički lideri u Prištini i Beogradu priznaju da je Evropska unija povećala pritisak na obe strane za vidljiv napredak u dijalogu, kao pretpostavku kretanja napred u procesu evropskih integracija.

Takođe, Brisel je napomenuo Prištinu i Beograd da će normalizacijom odnosa biti omogućema i primena razvojnih projekata na nivou regiona.

Nakon sastanaka koje će imati delegacije Prištine i Beograd, očekuje se i održavanje sastanka šest zemalja Zapadnog Balkana u vezi zajedničkih projekata osnovne mreže povezivanja glavnih gradova, poslovanja i infrastrukture tih zemalja.

XS
SM
MD
LG