Dostupni linkovi

Priština: Milijardu eura od EU za transportnu mrežu regije


Priština: Konferencija ministara Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Priština: Konferencija ministara Zapadnog Balkana

Uz velike mere bezbednosti i bez istaknutih državnih simbola, u sredu je u Prištini održana konferencija "Western Balkans' 6", na kojoj su se vodili razgovori o uspostavljanju transportne mreže u regionu, za šta je EU spremna da pomogne sa oko milijardu eura. Očekuje se da će sporazum o transportnoj mreži potpisati premijeri iz regiona u Briselu 21. aprila.

Konferenciji su prisustvovali ministri inostranih poslova i infrastrukture Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i BiH, kao i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Ministri regiona su potpisali zajedničku izjavu kojom su, u načelu, podržali uspostavljanje transportne mreže u regionu, međudržavni projekat koji će spojiti region sa preostalim delom Evrope. Pre konačnog potpisivanja jednog takvog sporazuma u Briselu 21. aprila, održaće se još jedan sastanak, izjavio je Johanes Han, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, nakon međuministarske konferencije "Western Balkans' 6".

Johanes Han na konferenciji u Prištini
Johanes Han na konferenciji u Prištini

Han je obećao da EU putem IPA fondova u bliskoj budućnosti može pomoći sa oko milijardu eura, a države regiona trebaju planiratikredite u međunarodnim finansijskim institucijama i sl. On je dodao i da će ove godine, kao prvi korak, biti na raspolaganju do 130 miliona eura kako bi se pokrenuo ovaj projekat.

„Ovo će se ostvariti ukoliko zemlje budu posvećene tome da se do 2020. urade sve bitne investicije“, poručio je Hahn.

On je na otvaranju konferencije naglasio da nedostatak dobrih saobraćajnih projekata može dovesti do totalne izolacije.

"To je razlog zašto saobraćajna politika EU ima za cilj zatvaranje jaza između država članica i uklanjanje barijera koje ometaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta. Glavno pitanje je da se trebaju povezati svi ekonomski centri i regionalne luke", kazao je Han, dodajući da je zajednička posvećenost ovome od suštinske važnosti.

O ovome će se razgovarati u Rigi u junu, a na bečkom samitu u avgustu biće predstavljena lista sa prioritetnim investicijama u energetici i transportu.

"Konkretni projekti koji spajaju ljude garant su pomirenja, a to će Zapadnom Balkanu dati konačnu perspektivu što se tiče integracije u EU. Premda je važno da se složimo o konkretnim projektima i da ih implementiramo", poručio je Han.

Prvi zamenik premijera Kosova i minister spoljnih poslova, Hašim Tači, izjavio je da je konferencija bila veoma uspešna. Nakon one u Kotoru i Beogradu, sledeća će biti održana u Ohridu. On je kazao da je nakon dobre klime u regionu, došlo vreme i da se radi na zajedničkim projektima za dobrobit država i naroda.

“Njihovim prisustvom, konkretnim projektima ministara o autoputevima, železničke pruge, luka i aerodroma, verujem da uz potpunu podršku Evropske komisije, ovo predstavlja novo ohrabrenje našim državama da još više radimo na evropeizaciji našeg regiona, na razvoj i modernizaciju naših država, kako bi se postepeno integrisali u veliku evropsku porodicu kao Balkan“, kazao je kosovski ministar, Tači.

Konferencija "Western Balkans 6"
Konferencija "Western Balkans 6"

On je istakao i da su dobrosusedski odnosi i dijalog sa susedima osnovno pravo na putu ka evroatlanskim integracijama, te izrazio očekivanja da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen i da će biti postignuti novi sporazumi kako bi se potpuno normalizovali odnosi dve zemlje. Dodao je da dobrobit izgradnje puteva koji će spajati region nije samo ekonomska, jer će ti putevi omogućiti i komunikaciju među ljudima i njihovih kultura.

"Naše nesreće su nastale zbog nesporazuma koje smo imali o jedni drugima, zbog predrasuda. Bolja komunikacija među ljudima doprineće rušenju zidova među narodima na Balkanu", kazao je Tači, podsećajući da je i sam projekat EU počeo saradnjom u oblasti infrastrukture i energetike.

Na skupu Dačić i Mihajlović

Važan detalj je i da konferenciji iz Srbije prisustvuju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Dačić je ispred novinara ovu konferenciju ocenio pozitivnom.

Ivica Dačić i Zorana Mihajlović u Prištini
Ivica Dačić i Zorana Mihajlović u Prištini

„Ovo je pozitivna stvar zbog relaksacije naših međusobnih odnosa i mogućnosti lakšeg prometa robe, kapitala i ljudi... Hašim Tači i ja smo na prvom sastanku razgovora koje smo vodili rekli da mora da se napravi autoput Priština – Niš“, kazao je on.

Tači je Dačićevo učešće na konferenciji u Prištini ocenio korakom napred za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

“Western Balkans’ 6” održava se nakon nedavne konferencije u Berlinu pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel čiji je cilj bio promovisanje ekonomske saradnje zemalja regiona.

XS
SM
MD
LG