Dostupni linkovi

Priština nezadovoljna prekidom iskopavanja masovne grobnice kod Raške


Iskopavanja u Rudnici
Iskopavanja u Rudnici

Zvaničnici Kosmisije za nastala lica pri Vladi Kosova izrazili su u petak nezadovoljstvo zbog prekida iskopavanja masovne grobnice u Rudnici kod Raške. Predsednik Komisije Prenk Gjetaj izjavio je da je srpska strana prekid iskopavanja obrazložila time da im nedostaju sredstva, ali u stvari, kako je rekao, cilj joj je dobijanje donacije kako bi nastavila iskopavanje.

Iskopavanja u Rudnici kod Raške gde se istražuje masovna grobnica prekinuta su jer je srpska strana navela da joj nedostaju fondovi, rekli su u Komisiji za nestale pri Vladi Kosova.

Predsednik komisije, Prenk Gjetaj je kazao da je 25. juna završeno iskopavanje na lokaciji br. 1, a gde su pronađeni ostaci 45 tijela.

Iskopavanje na drugoj lokaciji je počelo 30. juna i završeno u četvrtak bez ikakvih rezultata.

Iskopavanje je trebalo da se nastavi na trećoj lokaciji gde se takođe sumnja da ima posmrtnih ostataka, ali do toga nije došlo zato što je srpska strana u četvrtak prekinula radove uz obrazloženje da joj nedostaju sredstva, kazao je Gjetaj.

“To je veliko iznenađenje i za žaljenjem smo dočekali ovu vest, mi kao stručnjaci koji koordinišemo aktivnosti, a posebno porodice koji nestrpljivo čekaju informacije o sudbini njihovih voljenih. Srpska strana sada jednostrano prekida radove čime nastavlja da čini zločine, a kako bi došla do donacija ili iskoristila ovu nesreću radi sticanja dobiti”, kazao je on.

Gjetaj je, izražavajući nezadovoljstvo postupkom sprske strane, zatražio hitan sastanak Radne grupe koju sačinjavaju prištinska i beogradska delegacija, kako bi se odredili dalji koraci za nastavak iskopavanja.

“Na sastanku radne grupe čije održavanje tražimo idući tjedan zahtijevaćemo da se pod hitno nastave radovi i da ne dolazi do ponovnog prekida ili uslovljavanja donacijama ili financijskim sredstvima”, kazao je on.

Arsim Gërxhaliu, direktor Odeljenja za sudsku medicinu, koji je u iskopavanjima u Rudnici učestvovao ispred kosovske strane, o dosadašnjem radu i rezultatu iskopavanja kaže:

“Lokacije se kontrolišu na osnovu pomeranja zemlje, a to se ustanovljava na osnovu satelitskih karata. Prva lokacija, Rudnica 1, kontrolisana je do granice pomeranja zemlje i rezultovala je sa 45 tela, odnosno 85 posmrtnih ostataka”, kazao je on.

DNK analiza u aprilu je potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.

XS
SM
MD
LG