Dostupni linkovi

Ocene u Prištini: Zahtev za formiranje suda prvenstveno politički


Kosovski ratni veterani
Kosovski ratni veterani
Kosovski zvaničnici navode da pozivi međunarodne zajednice da Skupština odobri formiranje specijalnog suda koji će se baviti istragom navoda iz izveštaja Dika Martija imaju političku ali ne pravosudnu osnovu. Iz srpske zajednice, međutim, kažu da formiranje suda predstavlja pomoć kosovskom pravosuđu, dok je i za bivše komadante OVK tako nešto neophodno.

Američka ambasadorka na Kosovu Tracey Ann Jacobson je u intervjuu za RSE kazala da bi odobrenje Skupštine za takvim sudom zapravo predstavljalo sazrevanje kosovskog pravosudnog sistema. U suprotnom, dodala je ona, sledi gora opcija – to će preuzeti UN, a SAD neće staviti veto na tako nešto. Onaj je naglasila da formiranje takvog suda ni na koji način ne predstavlja indikaciju o nedostatku odgovornosti ili napretka Kosova.

Zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuçi kazao je da Kosovo ima pune kapacitete da se suoči sa kakvim god pravosudnim slučajevima i navodima u vezi zločina koje je izvršila OVK.

“Taj zahtev više odražava legitimni pristup ili međunarodnu kredibilnost, nego nedostatak naših sposobnosti. Drago mi je da je američka ambasadorka rekla da to ne predstavlja nedostatak kapaciteta već da se radi o drugom zahtevu. Ovo je više zahtev koji ima političku osnovu nego što ima pravosudnu”, odgovorio je ministar Kuçi na pitanje RSE u vezi poziva za osnivanje specijalnog suda koji bi se bavio istragom navoda ratnih zločina.

On je dodao da je ovo sada pitanje političke debate među liderima partija, uključujući i predsednicu, predsednika Skupštine i premijera zemlje.

“Voleo bih da o ovom pitanju govore i pravnici tih partija, koje do sada nisam čuo. Sa političarima se ne govori o pravdi. Znam da se politički problemi rešavaju pravosuđem, ali probleme pravosuđa ne mogu da rešavaju političari”
, kazao je Kuçi.

O istrazi i optužnicama se nikada nije govorilo, kazao je on, dodajući da je rečeno da se radi samo o navodima iz izveštaja Dika Martija.

Podsećanja radi, izvestioc Saveta Evrope Dik Marti je 2010. je u izveštaju optužio ratne lidere na Kosovu, uključujući i premijera Hashima Thacija, za nezakonitu trgovinu organima srpskih zatvorenika. Premijer Thaci je tada izjavio da je izveštaj skandalozan i da je ispunjen lažima i izmišljotinama.

Međutim, Parlamentarna skupština Saveta Evrope januara 2011. usvojila je rezoluciju izvestioca Dika Martija, kojom su međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozvane da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Iste godine, Amerikanac John Clint Williamson imenovan za glavnog tužioca specijalnog istraživačkog tima EULEX-a za istraživanje navoda o trgovini ljudskim organima, a njegova istraga će se okončati juna ove godine.

Član predsedništva Skupštine Kosova Petar Miletić u izjavi za RSE navodi da na formiranje specijalnog suda gleda kao na pomoć kosovskom pravosuđu i društvu da se izbori sa najtežim i najosetljivijim slučajevima koje je Dik Marti naveo u svom izveštaju.

“Ja lično ću naravno u Skupštini podržati formiranje jednog takvog suda obzirom da su najosetljiviji slučajevi ostali nerešeni. Na to gledam, ne kao na nešto što je upereno ni protiv Kosova, ni protiv Albanaca, već je to važno iz dva aspekta – jedan je da bi pravda bila zadovoljna, a drugo da bi se u nekoj perspektivi delovalo na sve one koji bi eventualno u nekoj budućnosti pomislili da urade neke od sličnih zločina. Dakle, jeste jedan neprijatan posao ali će, ja verujem, biti svakako urađen do kraja. Kolege sa kojima sam ja razgovarao uglavnom nisu u nekoj meri oduševljeni takvom odlukom, pa čak su pomalo i ljuti. Ali, čini mi se da kod njih postoji spremnost i osećaj odgovornosti i ja verujem da će ova odluka proći u Skupštini Kosova”, kazao je Miletić.

A s druge strane, u vezi sa tim Rustem Mustafa Remi, bivši komadant Lapske operativne zone Oslobodilačke Vojske Kosova, trenutno član Thacijeve DPK, u izjavi za RSE navodi da je nakon izjava Dika Martija o navodima da su na Kosovu tokom rata počinjeni zločini, neophodno da se formira jedan sudski panel, kako god se on zvao.

“Ja sam u to siguran, obzirom da to traže ljudi koji su bili naši saveznici tokom rata za slobodu. Ne očekujem da će biti nanesena šteta imidžu zemlje, a posebno ne za OVK. OVK je završila svoju misiju, zajedno sa svojim umerenim svetskim saveznicima donela je slobodu našoj zemlji i mi smo tu slobodu realizovali i još je živimo. Sada je potrebno vreme kako bi se sloboda još više razvila. Nalazimo se pred jednim zahtevom međunarodne zajednice o formiranju ovog tribunala i to je za našu zemlju dobrodošlo”, kazao je Mustafa.
XS
SM
MD
LG