Dostupni linkovi

Sloboda kretanja: Priština sprovodi sporazum, čeka se Beograd


Srpske barikade na mostu u Mitrovici, 24.oktobar 2011. foto: Amra Zejneli
Srpske barikade na mostu u Mitrovici, 24.oktobar 2011. foto: Amra Zejneli
Verovatno je da su se građani Kosova od dijaloga Prištine i Beograda u Briselu i postignutim sporazuma najviše obradovali činjenici da će moći slobodno da se kreću.

Međutim, i nakon na papiru postignutog dogovora o slobodi kretanja, koji bi trebao da se sprovede već u novembru, izgleda da do toga i neće doći.

Savetnik premijera Kosova Lirim Greiçevci kaže da je Priština sada već jednostrano počela sa sprovođenjem sporazuma o slobodi kretanja, kada su u pitanju građani Srbije koji putuju na Kosovo.

Ovo međutim ne važi sa građane Kosova koji već godinama ne mogu da putuju u ili kroz Srbiju zbog putnih dokumenata i registarskih tablica koje Srbija ne priznaje.

„Srpska strana nije sprovela sve pripreme kako bi otpočela sa sprovođenjem sporazuma o slobodi kretanja, i prema tome, ono je odloženo zato što Srbija nije bila u stanju da odredi tačan datum kada bi moglo da dođe do toga“, kazao je za RSE Greiçevci, ujedno i predsedavajući Grupe za sprovođenje sporazuma o slobodi kretanja.

Inače, postignutim sporazumom o slobodi kretanja predviđa se da građani Kosova i Srbije prilikom putovanja koriste lične karte. Predviđeno je i da se prilikom prelaska granice, nakon kontrole lične karte, popuni i formular o ličnim podacima, a koji bi se onda bio zapečaćen na graničnim prelazima.

Na isti način bi i građani Kosova mogli da pređu granicu Srbije pri ulasku u drugu zemlju, primera radi u Mađarsku, dok bi se pasoš predao samo graničnoj policiji u Mađarskoj.

Ova ideja je u zastoju zato što je srpska strana zahtevala da se na formularu nađu termini koji su neprihvatljivi za Kosovo, kao što je autonomna pokrajna i slično. Tako nešto su odbili i u Prištini i Briselu.

Za Beograd sve osim severa u drugom planu

Greiçevci navodi da je Srbija, zbog toga što nije uspela da se priremi za sprovođenje ovog sporazuma, sada već prekršila ovaj sporazum.

“Ovo je kršenje sporazuma, krši se rok od 1. novembra, i mi nemamo nikakav drugi datum ili indikacije od srpske strane o tome kada bi moglo da se počne sa sprovođenjem ovih sporazuma”, navodi Greiçevci.

Borislav Stefanović i Oliver Ivanović
Borislav Stefanović i Oliver Ivanović
Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je prošle nedelje kazao za naš program da postoje zakonska pitanja koja zahtevaju razmatranje pre nego što se počne sa sprovođenjem svih sporazuma, pa i onog o slobodi kretanja.

Dok Oliver Ivanović, ministar za Kosovo u Vladi Srbije, navodi da je sve palo u drugi plan i to posle “poteza Prištine da prometi situaciju na terenu”, odnosno na severu zemlje.

“Prosto sve je otišlo u drugi plan, sve je manje vredno posle pokušaja Prištine da prometi situaciju na terenu. Ono što je dogovoreno to je dogovoreno, ali onoga trenuaka kada to privati Vlada. To pretpostavljam zavisi od pregovarača, da priremi predmet i da to izloži pred vladom”, kazao je on.

Inače, diskutabilne su i registarste tablice automobila. Kosovo sada već izdaje tablice RKS, gde R predstavlja skraćenicu za Republiku, zamenjujući tako one stare KS. Međutim, zbog protivljenja Srbije, Kosovo je odlučilo da uporedo nastavi sa izdavanjem tablica KS za one koji žele da putuju u Srbiju.

Stime je omogućeno i Srbima koji se još uvek služe starim tablicama, PR (Priština), KM (Mitrovica), PZ (Prizren) i sl., da se do kraja novembra snabdeju sa tablicama KS.

Takođe, ni Kosovo ni Srbija ne priznaju auto osiguranja jedni drugih, ali predviđeno je da se automobili osiguraju na granicama, kao što je to slučaj sa Makedonijom i Crnom Gorom. U Prištini navode da Srbija nije spremna ni ovo da uradi, sa razlogom da je potrebno više vremena za tako nešto.

Greiçevci ne izbacuje iz mogućnosti i eventualne recipročne mase prema Srbiji.

Dijalog o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, posredstvom EU počeo je 8. marta i do sad su postignuta pet dogovora. Tokom dijaloga, dve strane su postigle sporazume u oblastima katastra, matičnih knjiga, te priznavanja diploma, carinskih pečata i registarskih tablica.
XS
SM
MD
LG