Dostupni linkovi

Proaktivna uloga EU u postizanju kriterija postavljenih Bosni i Hercegovini


Razgovor Ketrin Ešton i Zlatko Lagumdžija, ilustrativna fotografija
Razgovor Ketrin Ešton i Zlatko Lagumdžija, ilustrativna fotografija
Vijeće za vanjske poslove Evropske unije, kojim je predsjedavala visoka predstavnica za sigurnost i spoljne poslove Ketrin Ešton, (Chaterine Ashton) donijelo je zaključke o Bosni i Hercegovini. Potvrđena je nedvosmislena podrška teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje. Data je podrška inicijativi Evropske komisije "Paket za ekonomski rast", kojim se želi pomoći Bosni i Hercegovini da provede ekonomske reforme, a rečeno je da će Brisel zajedno sa bh. vlastima definisati korake za brži privredni razvoj.

Ministri su poručili da nema sankcija za Bosnu i Hercegovinu, ali da je narednih šest mjeseci ostavljeno za mogućnost postizanja dogovora. Ketrin Ešton je izjavila:
Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU
Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU
„Raspravljali smo i o situaciji u Bosni i Hercegovini o socioekonomskim kao i političkim izazovima s kojima se suočavaju. Najvažnija odgovornost da se s ovim problemima nose leži na liderima zemlje. Pozivamo ih da obezbijede konkretne i brze odgovore na opravdanu zabrinutost i zahtjeve građana. Uoči oktobarskih izbora treba biti urađeno više a ne manje. Kratkoročno je važno da se institucije i lideri Bosne i Hercegovine fokusiraju na ključne prioritete, osobito na socioekonomska pitanja te naročito na visoku nezaposlenost među mladima. Spremni smo da podržimo napore koje naprave kroz brojne inicijative, uključujući 'Paket za razvoj'. To je pokušaj da se sa međunarodnim partnerima pomogne institucijama BiH u reformi ekonomije i kreiranju novih mogućnosti za građane. Nakon izbora moraće se angažirati na širokom setu pitanja. Efikasnost i funkcionalnost institucija moraju se popraviti na svim nivoima. Mi dakako ostajemo posvećeni njihovoj evropskoj perspektivi, ali mora se napraviti iskorak kako bi se dobio pozitivan momentum i mi ćemo nastaviti s našim naporima da ih podržimo.“
Karl Bilt, šev švedske diplomatije
Karl Bilt, šev švedske diplomatije

Karl Bilt (Carl Bildt), ministar vanjskih poslova Švedske, ponovio je kakav značaj ima provođenje presude 'Sejdić – Finci'.

„Bh političari bi trebali biti u stanju da to urade. Činjenica je da Bosna i Hercegovina zaostaje u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana. To je loše za BiH, ali u Bosni i Hercegovini imate demokratiju, izbori se približavaju. Nadam se da će birači u Bosni i Hercegovini držati svoje izabrane političare odgovornim za uspjehe ili neuspjehe.“

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske, koja je inicirala donošenje novog modela za pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Vesna Pusić za zaključke kaže:

„Potvrđuje se evropska perspektiva, ali se u zaključcima govori o tome da je potreban širi pristup, da je potrebna aktivna uloga evropskih institucija u tome da Bosna i Hercegovina faktički dosegne kriterije. Kao što znate, mi smo baš naglasili da ne zagovaramo spuštanje kriterija, ali zagovaramo proaktivni pristup, specifičan pristup koji će omogućiti da Bosna i Hercegovina te kriterije dosegne. Spominje se i važna uloga civilnog društva – po mom mišljenju to treba konkretizirati, to ne može biti samo jedna ukrasna rečenica, nego treba razumjeti šta to znači. Drugim riječima, po mom mišljenju, to znači da treba motivirati ljude koji su spremni angažirati se, što su pokazali svojim angažmanom u civilnoj sferi, da uđu i preuzmu neke odgovornosti i u ovoj izbornoj politici, dakle, u politici gdje se kandidirate za pojedina mjesta na kojima dobivate glasove i odgovornost da donosite odluke. Za to je potrebno pokazati da postoji svjetlo na kraju tunela, da Bosna i Hercegovina faktički može udovoljiti uvjete i da su sposobni i spremni u tome im i pomoći.“, podvukla je Vesna Pusić.
XS
SM
MD
LG