Dostupni linkovi

Problematične advokatske tarife


Parlament Crne Gore
Parlament Crne Gore

Jučerašnja žustra rasprava u parlamentu o advokatskoj etici otvara pitanje – da li advokatske tarife mogu biti nekontrolisane i enormno visoke, odnosno da li je sve što je dozvoljeno zakonom i etično?

Slučaj od prije nekoliko godina, kada je Pokret za promjene pozvao građane da upute tužbu protiv Elektroprivrede zbog prelivanja gubitaka kompanije na građane, završen je neuspješno. Sud je odbacio tužbu i naložio solidarnu isplatu troškova za sve tužioce koji su izgubili spor, njih preko 200, a njihovi pravni zastupnici su za samo četiri ročišta naplatili preko 100.000 eura.

Kako je račun stigao i na adresu Pokreta za promjene, Branko Radulović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, je nazvao advokate lopovima, a poslanica Pozitivne Azra Jasavić kao doskorašnji advokat je branila profesiju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Ova rasprava je otvorila pitanje visine advokatskih tarifa, etičnost u radu pojedinih advokata i moguću kompromitaciju advokatske profesije.

Jedan od najuglednijih advokata u Crnoj Gori Branislav Lutovac kaže da svaka naplata advokatskih usluga mora imati svoj zakonski osnov bez obzira da li je ona minorna ili enormna. A ukoliko je stranka nezadovoljna i osjeća se prevarenom od strane advokata, Lutovac kaže da postoje dva načina zaštite interesa:

„Prva je prijava disciplinskom tužiocu Advokatske komore koji će da ocjeni da li je u konkretnom slučaju prekršen etički kodeks i ako to utvrdi onda će pokrenuti disciplinski postupak protiv takvog advokata. A druga i teža varijanta je podnošenje krivične prijave nadležnom tužiocu ukoliko smatra ta stranka da postoje osnovi sumnje da je u pitanju krivično djelo učinjeno od strane advokata", navodi Lutovac.

I advokat Dragan Šoć ocjenjuje da se u javnosti netačno predstavljaju prihodi advokata, ali navodi i da konkretne slučajeve u kojima se pojavljuju optužbe o enormnim naplatama i neetičkom ponašanju moraju biti provjerene:

„Dosta je uvriježeno mišljenje u javnosti da su advokati ljudi koji zarađuju basnoslovne sume novca i da je sve to skopčano sa nekim sumnjivim radnjama. Odmah da vam kažem da nije to tačno. Advokatura je jedna odgovorna profesija. Niko nikoga ne prisiljava da ide kod advokata već se dolazi dobrovoljno i mogu da prihvate ili ne prihvate ono što zakon dopušta advokatima da naplate kao svoj rad“, konstatuje Šoć.

Advokat Lutovac je apelovao da ne treba devastirati advokatsku profesiju javnim izjavama, već pokrenuti proceduru za provjeru navoda:

„Treba ići ovim putem a ne davati paušalne izjave kojima se devastira advokatura kao profesija koja je od starog Rima do danas temelj pravosuđa. Moja poruka nezadovoljnim strankama je – koristite institucije a ne insinuacije. Tako ćete najbrže stići do ostvarenja pravde“, smatra Lutovac.

Dragan Šoć naglašava da svaka negativna informacija ili indicija o mogućem neetičkom ponašanju i nezakonitom radu utiče na utisak javnog mnjenja o čitavoj profesiji i to ne samo kada se radi o advokaturi već i o drugim profesijama:

„Kada je pojavi tako neka tvrdnja ili neki primjer, može i sigurno ima negativan odraz na javno mišljenje prema profesiji u cjelosti. I to može da se odnosi na sve profesije. Dakle, ako se u javnosti pojavi neetičko ponašanje jednog ljekara ili profesora Univerziteta nema dileme da to stvara jedan ružan utisak o svim članovima te profesije. Tako da mislim, da svaka profesija unutar sebe pa i advokatura mora da reaguje na te stvari i da vidi o čemu se radi“, komentariše Šoć.

XS
SM
MD
LG