Dostupni linkovi

Procedura odložila raspravu o bezbjednosti u Crnoj Gori


Parlament Crne Gore, ilustrativna fotografija
Parlament Crne Gore, ilustrativna fotografija

Iako je bilo najavljeno da će ministar unutrašnih poslova Raško Konjević u ponedjeljak pred poslanicima govoriti o bezbejdnosnoj situaciji Crnoj Gori, to se nije dogodilo, iako je ministar bio u Skupštini ali povodom sasvim druge teme.

Na skupštinskom odboru za antikorupciju na kome se raspravljalo o višemilionskom odlivu novca iz budžeta za izgradnju nove zgrade Uprave policije, poslanici su se nakratko dotakli teme organizovanog kriminala i sukoba kriminalnih grupa u Crnoj Gori. Od prošlog četvrtka kada je eksplodirao automobil u najnaseljenijem dijelu Podgorice, u podne, na prostoru u blizini kojeg se nalazi nekoliko vrtića i osnovna škola, poslanici su inicirali raspravu o bezbjednosnoj situaciji. Oni su očekivali ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića. Kako je tada saopšteno iz Skupštine, Konjević je trebalo da se pojavi u petak, a potom i danas. Potpredsjednik parlamenta Branko Radulović je tada saopštio da je ministru poslao depešu.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene je na odboru za antikorupciju kritikovao ministra što ne govori o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori:

„Vi ćutite i nećete da se pojavite ovdje pred ovim domom da otvorimo jednu ozbiljnu raspravu oko veoma ozbiljne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi. Sam Bog nas je pogledao što onoga dana nisu stradala neka djeca. Je li treba neko da pogine da bi se ovdje otvorila rasprava. To je iskaz nepoštovanja prema ovome domu. Vi ste u četvrtak bili pozvani, niste došli, obećali ste navodno nezvanično da ćete doći u petak, pa niste došli, evo vas danas ovdje na potpuno drugoj temi“, rekao je Pavlović.

Ministar Konjević je saopštio da nije dobio nikakav poziv od Skupštine da govori na temu bezbjednosti. Konjević je pokazao papir bez potpisa, pečata, protokola i konstatovao da nije pozvan u parlament na regularan način:

„Ovo je taj poziv o kome vi govorite. Ovako se zove ministar u Vladi, bez pečata, bez memoranduma, na bijelom papiru. Znači, ja nisam neodgovoran čovjek. Kada me parlament pozove, a zna se kako parlament zove, ja ću u ovu instituciju instituciju uvjek doći jer me je ona izabrala. Ali se ministar u Vladi ovako ne zove. Nezaveden dopis. Znači ovaj parlament ima svoje rukovodstvo, predsjednika, potpredsjednike, svoja tijela na kojima se shodno poslovniku odlučuje.“

Pavlović je ocjenio da se radi o varednoj situaciji, obračunu kriminalnih grupa pri čemu su građani sve manje bezbjedni, te da nije potreban poseban poziv da bi se ministar pojavio u parlamentu:

„U trenutku kada se desi vanredna situacija, odstupa se od ranije predviđene agende i često se, sad ne mogu baš da se sjetim da li svaki put, ali gotovo svaki put nadležni ministar se pojavljivao u jednoj ad hoc sazvanoj raspravi na temu koja se ticala vanredne situacije.“

Ministar Konjević je ostao pri tom da će se odazvati pozivu parlamenta u bilo kom trenutku, a otvorena je rasprava o tome ko je patetičan:

„I ovo je politika. Naravno patetična, svojstvena gospodinu Pavloviću, koristeći jedan nemio događaj koji se desio i za koji sam ja u prvoj rečenici rekao – ja nema šta da arbitriram da li ću se odazvati pozivu parlamenta, to je moja zakonska obaveza, na ovu, na drugu ili bilo koju temu. Niti se kada desilo, da se ministar unutrašnjih poslova u ove dvije godine nije odazvao pozivu nekog od odbora ili plenuma kada je pozvan“, rekao je Konjević.

Koča Pavlović:

„Imamo u toku jedan rat mafijaških klanova i to nije nikakva politikantska patetika kako ste rekli, nego briga za bezbjednost građana.“

Mafijaški obračun koji se dogodio u četvrtak otvorio je niz pitanja, prije svega o radu policije u oblasti organizovanog kriminala i sprječavanju djelovanja kriminalnih grupa. Nakon eksplozije bombe, ostavku je podnio šef kriminalističke policije Milan Tomić. Da su mafijaški obračuni postali bezobzirni govore činjenice da je jedno ubistvo izvršeno ispred samog zatvora u Spužu, a da se eksplozija u četvrtak dogodila naočigled brojnih prolaznika, te da je pitanje kada će građani biti kolateralna šteta.

Policija je prošle godine pobrojala i konstatovala postojanje 28 kriminalnih grupa, među kojima se vodi rat, a koje se bave krijumčarenjem narkotika, zelenašenjem i reketiranjem.

XS
SM
MD
LG