Dostupni linkovi

Irak: Abadija podržava i Washington i Teheran


Novi irački premijer Hajder al-Abadi dobio je podršku i SAD, i Irana za svoj poziv političkim liderima da se ujedine protiv ekstremista koji su već zauzeli trećinu zemlje.

On se još uvijek, međutim, suočava s prijetnjama u sopstvenoj kući, nakon što je njegov kolega iz šiitske partije, Nuri al-Maliki odbio odstupiti s vlasti.

Visoki dužnosnik Vlade u Iraku saopštio je da su komandanti vojnih snaga koje je Maliki postavio oko Bagdada u ponedjeljak, izrazili lojalnost predsjedniku Fuadu Masumu, te da će poštivati njegovu odluku o prihvatanju Abadija za premijera.

Zapadne su vlade, baš kao i međunarodne humanitarne organizacije, ponovile spremnost za dalju pomoć za nekoliko desetina hiljada ljudi koji su protjerani iz svojih domova, a američki državni sekretar John Kerry je rekao da će Sjedinjene Države razmotriti zahtjeve za vojnu i drugu pomoć kad Abadi formira vladu koja će ujediniti zemlju.

Neuobičajeno za Iran koji uvijek suprotno reaguje od zapadnih zemalja, ovaj put je lider Nacionalnog vijeća za sigurnost čestitao Abadiju na imenovanju. Baš kao i Zapad, i Iran je uznemiren usponom sunitskih militanata širom Sirije i Iraka.

Abadija, koji je dugo živio u progonstvu u Britaniji, mnogi smatraju daleko tolerantnijim liderom koji će manje polarizirati sektaše, nego to čini Maliki. Iako pripada šiitskoj Dava partiji. Sve su naznake da Abadi ima podršku moćnog šiitskog klera u Iranu.

Jedan političar blizak Abadiju izjavio je za Reuters da je mandatar počeo kontaktirati lidere glavnih grupa kako bi mu pomogli u formiranju nove vlade.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je imenovanje Hajdera al-Abadija za mandatara "obećavajući korak naprijed". On je pozvao novog premijera da kabinet formira "što je brže moguće."

Indikativno je da Obama u svom govoru ni jednom rječju nije pomenuo Malikija, ali je naglasio kako Irak prolazi kroz “teške dane”, te pozvao političke lidere da rade zajedno.

Hajder al-Abadi ima 30 dana da Parlamentu predloži novi sastav Vlade.

"Izražavajući zabrinutost da pojačane političke napetosti i prijetnja sljedbenika Islamske države mogu produbiti krizu u Iraku, generalni sekretar UN-a je takodje pozvao sve političke stranke i njihove pristaše da "ostanu mirni i poštuju politički proces na temelju ustava."

Radikalni islamisti koji žele ponovno stvoriti kalifat - državu srednjovjekovnog stila koja bi obuhvatila Irak i Siriju - posljednjih su sedmica na sjeveru Iraka potisnuli regionalne kurdske snage, unatoč upozorenjima SAD da to ne čine.

Uslijedili su zračni udari koje je odobrio američki predsjednik Barack Obama, kako bi trupama na tlu pomogao da potisnu islamiste u Kurdskom regionu.

XS
SM
MD
LG