Dostupni linkovi

Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije


Proslava izborne pobede Tomislava Nikolića u sedištu Srpske napredne stranke 20. maja 2012.
Proslava izborne pobede Tomislava Nikolića u sedištu Srpske napredne stranke 20. maja 2012.
Tomislav Nikolić, kandidat Srpske napredne stranke (SNS), pobedio je na izborima za predsednika Srbije, pobedivši iz trećeg pokušaja u osam godina dosadašnjeg šefa države Borisa Tadića, lidera Demokratske stranke i kandidata koalicije "Izbor za bolji život".

Nakon što su prebrojani skoro svi glasovi, Republička izborna komisija je saopštila da je Tomislav Nikolić osvojio 49,51 odsto glasova, a Boris Tadić 47,35. U drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 46,32 odsto registrovanih birača.

Proglašavajući pobedu u nedelju uveče u sedištu svoje stranke, Nikolić je kazao da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, kao i da će zaštititi narod na Kosovu.

"Postoji božija pravda", rekao je Nikolić novinarima u Izbornom štabu SNS i dodao da je pobedio zahvaljujući narodu Srbije.

Prema njegovim rečima, prioriteti će mu biti i obračun sa kriminalom i korupcijom.

Nikolić je kazao da je spreman da sarađuje sa svima u Srbiji i da očekuje da mu druga strana čestita na pobedi.

Tadić je, nakon što je u nedelju uveče priznao poraz u obraćanju pristalicama i medijima u sedištu stranke. čestitao Nikoliću i rekao da u ponedeljak počinju razgovori o novoj vladi. Na pitanje da li će biti na njenom čelu, kazao je:

"Neću biti novi premijer."

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer čestitao je Nikoliću na pobedi, kao i srpskom narodu, preneo je B92.

Dežer je poručio da su pred novim predsednikom određeni izazovi, ali da je EU spremna da sarađuje sa njim.

"Čestitam Nikoliću na izboru za predsednika Srbije. Čestitam i građanima na demokratskim i konkurentnim izborima 6. i 20. maja. Ovo je dobra vest za demokratiju i stabilnost u Srbiji", rekao je Dežer.

Drugi krug predsedničkih izbora obeležio je manji odziv birača nego pre dve nedelje, oko 46 odsto, što prema analitičarima predstavlja poruku građana o zasićenosti ukupnom političkom i ekonomskom situacijom kao i nedostatkom izbora.

Ovo je bio treći duel dvojice kandidata na izborima za predsednika Srbije. Tadić, predsednik Demokratske stranke, je odneo pobedu na prethodnim izborima 2004. i 2008. godine.

Nikolić je oba puta bio kandidat Srpske radikalne stranke, koju je napustio u oktobru 2008. osnovao SNS čiji je predsednik.

Nikolić je bio jedan od osnivača i dugogodišnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, kojom je rukovodio u odsustvu predsednika Vojislava Šešelja, koji se februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu koji mu sudi za ratne zločine.

Nikolić je bio kandidat i na neuspelim izborima za predsednika Srbije 2003. godine kao i kandidat za predsednika SR Jugoslavije na izborima 2000. godine.

Obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Srbije u periodu 1998-2000. i potpredsednika Vlade SR Jugoslavije 1999-2000, a maja 2007. godine na pet dana je obavljao i dužnost predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.
XS
SM
MD
LG